Conservatieve 'globalisering'
Donkerblauw komt maar moeilijk uit de verf in Europa merk ik, geen electorale successen. Er is een verschuiving van kiezers voor donkerblauw vroeger richting rechts-conservatieve en rechts-nationalistische partijen. De uitzondering waar ik weet van heb: Brussel en Wallonië. Wellicht ligt dat aan het cordon médiatique daar, en het gegeven dat de MR niet alleen donkerblauw is maar opvallend veel rechts-conservatieve en nationalistische kantjes heeft. Bij de Nederlandse VVD is dat niet anders en ook die partij houdt enigszins stand. Maar het Nederlandse medialandschap is extreemrechts een stuk beter gezind dan de media uit Franstalig België. Het verwondert me daarom ook niet dat extreemrechts in de Nederlandse regering opgenomen werd.
Waar komt al dat nieuwe rechts-identitaire denken in Europa vandaan? Rechts heeft gemerkt dat het daar beter mee scoort bij de vele lagen van de bevolking dan met het donkerblauwe liberalisme. Neoconservatieve opvattingen komen ook al decennia met de regelmaat van de klok overgewaaid uit Noord-Amerika. Het Europese medialandschap is meer gaan lijken op het Noord-Amerikaanse. Conservatisme 'globaliseert' maar wordt in ons continent wel in een Europees keurslijf gegoten. Met al zijn rechts-christelijke achtergronden, vanzelfsprekend. Op een islamitisch conservatisme bijvoorbeeld wordt hier in Europa vaak neergekeken door veel mensen. Vertel niet met opgetrokken wenkbrauwen aan deze mensen dat ook in Rusland een bepaald soort Christelijke opvattingen hoogtij vieren want ze negeren het, ze vinden het niet erg of ze omarmen het gegeven.
In mijn thuisstad Antwerpen hebben we sinds vandaag een nieuwe burgemeester. Hoogzwanger, blond, allergisch voor feminisme en voor een Antwerpse sjerpdrager behoorlijk jong. Het kruisje dat ik aan haar nek zag bengelen op televisie in verkiezingsjaar 2024 zullen diegenen die voor stad Antwerpen aan een loket werken zelf nog steeds mogen opbergen. "Neutraliteit" wordt gevraagd aan het onthaal. Geen hoofddoeken, geen bengelende kruisjes aan de nek, er wordt wel gedacht aan een stadsuniform. Functiekledij, mét hoofddeksel, wordt "overwogen". We zullen zien of het er nog van komt. De contouren waarin het debat over "neutraliteit" plaatsvindt blijven sowieso smal en met veel verdichting, daarom ook enigszins misleidend.