Oproep voor deelname aan de klimaatbetoging van zaterdag

Klimaatbetogen maar!, 3 december 2011, 14u. Brussel Noordstation. Occupy the future.

In Antwerpen werd er onlangs een lange rij lindebomen gekapt, nabij het Centraal station, in 1 van de meest gekende lanen van Antwerpen. Het verzet tegen deze bomenkap was groot en kwam uit alle lagen van de plaatselijke bevolking.
Het stadsbestuur greep snel in want er hadden al 16000 mensen zich schriftelijk verzet tegen de kap, meestal ging dat om een schrijven in de laatste rechte lijn naar de boomvernieling toe. Ook reguliere media waren er volop over aan het berichten dus de maatschappelijke discussie over bomenkap en klimaatopwarming was opgestart in Antwerpen en omstreken.

We kunnen dit debat niet stopzetten, niet alleen omdat bomen op deze planeet een belangrijke functie vervullen tegen de klimaatopwarming, maar ook omdat het Antwerps stadsbestuur nog niet begrijpt wat het belang van bomen in een grootstad is. Er was een klein aantal lindebomen ziek op de De Keyserlei, maar voor de andere zilverlindes was er mogelijk nog een toekomst van driehonderd jaar.
Ook het Sint-Annabos in de gemeente Antwerpen is op termijn in zijn voortbestaan bedreigd, dankzij het geplande traject van de Oosterweelverbinding.
Er is blijkbaar te weinig ruimte voor gezond verstand, een bosrijke Vlaamse regio en gezonde bomen in Antwerpen. Meer bomen in de grootstad is nochtans ook wat de Verenigde Naties wil.
Hoop is wat we nieuw leven moeten inblazen. Hoop op een betere, duurzame economie en een toekomst voor de natuur op de planeet aarde. Er is een andere economische logica nodig.

Zorgwekkend is ook het terugkerend gebrek aan aandacht voor sociaal-ecologische maatregelen bij electoraal sterke partijen in Vlaanderen. Een ruime meerderheid van de Belgen vindt bijvoorbeeld dat kerncentrales op termijn dicht moeten en wil dus niet veel van kernenergie weten. Maar de electoraal sterke Vlaamse partijen vegen hun voeten aan dit democratisch draagvlak door veel macht en een sterke machtspositie aan het bedrijf Electrabel te geven, dat niet eens openstaat voor de invoering van nucleaire taksen.
Sociaal-ecologische stroomvoorziening krijgt geen kansen: lange wachtlijsten voor de overschakeling naar het economisch alternatief van een betere en duurzame stroomleverancier, een gebrek aan subsidies voor die overschakeling, dure energiefacturen die veel mensen niet meer kunnen betalen.

Over de wereldwijde catastrofes die de klimaatopwarming nu stilaan in gang lijkt te zetten zullen we maar even ruimschoots zwijgen: overstromingen, droogtes, meer kans op vulkaanuitbarstingen, orkanen en aardebevingen. Laat ons werken aan een betere toekomst door onze stem te verheffen en de straat op te gaan.

Klimaatbetogen maar!, 3 december 2011, 14u. Brussel Noordstation. Occupy the future.

Popular posts from this blog

Circa 2008

Een blik op de week in de wereld (1)

Hoe gevaarlijk is dit nieuwe Coronavirus geworden (gepost op 18-3-2020) ?