Persbericht - Betreft: zitting Politierechtbank voor GAS-boetes proces in verband met acties van Occupy Antwerp





Tweede zitting en pleidooi: DINSDAG 19 februari 2013**9.45u**zaal F7**Politierechtbank**Vlinderpaleis** Bolivarplaats Antwerpen.

Het regent de laatste tijd GAS-boetes in de stad Antwerpen voor al wie iets te openlijk sympathiseert met Occupy Antwerp. Dit weekend nog werd er een man aan het De Conincqplein een boete aangesmeerd door iemand van de politie in burgerkledij, de man zijn “misdaad”: hij was een cafe buitengestapt met een glas bier in de hand om iets te roken.
Eerder al had iemand nietsvermoedend een pintje gedronken op het Astridplein tijdens een zoveelste aangevraagde actie van de Occupy beweging in Antwerpen, en kreeg hij daar een GAS-boete voor aangesmeerd, de man wist naar eigen zeggen echter niet dat hij daar geen alcohol mocht drinken.

Eerder al kregen zowel Rafa Grinfeld als Sarah Wagemans drie GAS-boetes in de brievenbus omdat ze zogezegd deel zouden uitmaken van de Occupy Antwerp -'leiding', en publieke overlast zouden hebben bezorgd door op de Groenplaats 'onaangevraagd' aan volksvergaderingen deel te nemen.
De feiten dateren van in 2011. Midden oktober stonden er toen zo’n 500 mensen op de Groenplaats, een uitvloeisel vooral wellicht van een aangevraagde betoging de week voordien in Brussel, toen er 8000 'indignados' de straten innamen.
In december 2011 werden er aan het Astridplein 19 mensen preventief gearresteerd zonder dat er nog maar een actie had plaatsgevonden, en werden er illegaal vingerafdrukken genomen op het politiebureau. 2 mensen werden in oktober en december geviseerd: Rafa Grinfeld en Sarah Wagemans, die nooit verhoord werden maar wel stevige GAS-boetes kregen.
Het 'bewijs' dat wordt aangehaald, is dat ze gespot werden met kleurpotloden en bordjes, én dat ze op het einde van de bijeenkomsten alles netjes mee hielpen opruimen.

Nadat bezwaar werd aangetekend tegen deze beschuldigingen, hebben ze allebei 50% reductie gekregen op de boetes. Maar dat vinden zij maar onzin.
Zij staan en stonden naar eigen zeggen op de Groenplaats, omdat dat hun goed recht is, omdat zij vinden dat het slecht gaat met Antwerpen in het bijzonder en met de wereld in het algemeen, en daar willen ze hun mening over kwijt, en wel in een publieke ruimte, namelijk op een publiek plein, omdat dat gemaakt is voor het publiek, en dus toegankelijk moet zijn/blijven voor iedereen, ook voor mensen die kritisch zijn over de stand van zaken in Antwerpen.
Zij weigeren dus om boetes te betalen en dienden klacht in bij de Politierechtbank.

Popular posts from this blog

Oekraïne, een jaar later (4)

Het belang van de hoofddoekenkwestie

Oekraïne, een jaar later (2)