Bedenkingen na de Britse verkiezingen

Het is triest om te zien hoeveel mensen in het Verenigd Koninkrijk schijnen te denken dat een Brexit oplossingen gaat bieden voor veel van de problemen in het land. Veel mensen slaan er ook de bal mis als het gaat over de aard van de problemen waar het land mee kampt. De Brexit, die er nu echt wel aan lijkt te komen (ook al is het zeker niet voor meteen), gaat normaal gezien niet veel meer doen dan dit: minder economische en staatkundige samenwerking met Europese landen en meer economische en staatkundige samenwerking met de Verenigde Staten. Tenzij de VS tijdens de komende jaren in een sociale richting evolueren.
Wat die Brexit voor de rest gaat doen valt af te wachten. We zullen zien wat de vorm ervan wordt en wat de gevolgen ervan gaan zijn. Dat hij veel geld gaat kosten staat al wel vast. Alleen al de administratieve kost ervan zal groot zijn. Maar zo'n Brexit kan ook heel wat administratieve problemen opleveren voor individuele niet-Britten die in het VK wonen en individuele Britten die buiten het VK wonen. Voorts gaat de Britse economie daar gemakkelijk problemen mee krijgen. We weten wie daar dan vooral het gelag voor betaalt: de armen.
Ik had de hoop dat men op het Europese vasteland meer de Britse partijpolitiek associeerde met de vraag 'Brexit of geen Brexit?' dan in het Verenigd Koninkrijk zelf. Die hoop is ijdel gebleken. Heel het Brexit verhaal is met de uitslag van de Britse verkiezingen gisteren een groot afleidingsmaneuver gebleken voor waar het in het VK vooral over zou moeten gaan: armoedebestrijding en gezondheidszorg, het wegwerken van racisme en seksisme, betere media en beter onderwijs, hernieuwbare energie en ecologische maatregelen, antimilitarisme en het afscheid nemen van patriarchale godsdienst.

Popular posts from this blog

Oekraïne, een jaar later (4)

Het belang van de hoofddoekenkwestie

Oekraïne, een jaar later (2)