Hoe bruin kleurt café Den Bengel?

Café Den Bengel ligt op een steenworp van het Antwerps stadhuis, het houten interieur geeft het de naam van een bruine kroeg te zijn, een omschrijving waar ook Den Bengel zelf gelukkig mee is. Maar waar staat het café politiek gezien?
Iedere dag kan men in Den Bengel vanaf 9 uur 's morgens terecht aan de toog, waar volgens Den Bengel “de wereldproblemen besproken en verbeterd worden, van waar de politieke mandatarissen scherp in de gaten worden gehouden en waar reeds menige politieke beslissing is gevallen.” Er staat een reuze-flatscreen-TV-toestel, waar sportuitzendingen kunnen bekeken worden. Er wordt ook nog plat Antwerps gesproken, en volgens Den Bengel babbelt iedereen er met elkaar, van politieker en zakenman tot "Jan met de pet", zonder onderscheid van stand of rang. Het café is dus vooral gewoon een commerciële onderneming, maar wel één die jammer genoeg zonder boeh of bah extreem-rechtse bijeenkomsten laat doorgaan. Volgens het Anti-Fascistisch Front besliste de onderneming ook enkele jaren geleden om zijn derde verdieping te verhuren voor een kiescampagne van de Vld.
Den Bengel lijkt zich eigenlijk weinig aan te trekken van politieke materies, zowel extreem-links als extreem-rechts kunnen er terecht. Zo was er op 30 september een poging van trotskisten om ongestoord een lanceringsmeeting van de Actief Linkse Scholieren te houden, de meeting werd echter verstoord en onmogelijk gemaakt door een 20-tal fascisten en neo-nazi’s. En ook Animo Antwerpen, de met de sp.a verbonden jongerengroep, kon voor een meeting terecht in Den Bengel.
Eind november hield het militante en het met het Vlaams Belang verbonden Voorpost Antwerpen er een meeting over de val van de Berlijnse Muur, volgens de lokale afdeling van Voorpost “hét symbool van de strijd tussen het kapitalistische Westen en het communistische Oosten”. Want nu zijn we “20 jaar verder en de enige overwinnaar lijkt Amerika te zijn, die overal haar ‘Nieuwe Wereldorde’ opdringt. Van het vrije en sterke Europa der Volkeren valt tot nog toe niets te bespeuren.” Er sprak o.a. een parlementslid van het VB.
Het extreem-rechtse Nieuw-Solidaristisch Alternatief! (N-SA) heeft een bewogen jaar achter de rug en heeft grootse plannen voor 2010, het kant zich momenteel vooral tegen het ontbreken van de doodstraf in Vlaanderen en plant eind deze maand een nieuwjaarsreceptie... in Den Bengel.
Het N-SA zegt op te komen voor de belangen van het eigen volk in de plaats van het verdedigen van de belangen van het grootkapitaal. “Het Nieuw-Solidaristisch Alternatief! verkiest om voor de belangen van Vlaanderen en Europa op te komen in de plaats van het verdedigen van de belangen van de VS en Israël.” Het N-SA profileert zich daarmee als alternatief voor het VB, waarin meer ruimte is voor het ondersteunen van de militair-strategische belangen van de VS en Israël. Sinds het Vlaams Belang slechter scoort op electoraal vlak is er in Vlaanderen opnieuw meer ruimte voor kritiek op de VS en Israël binnen extreem-rechts, alsook voor Jodenhaat.
Het N-SA is bovendien ecofascistisch en deels de opvolger van het kleinere Groen Rechts: “Als solidaristen kunnen we onmogelijk aanvaarden dat de huidige profiteurskaste rijkdom vergaart op de rug van de gewone man en ten koste van toekomstige generaties. Geen enkele traditionele politieke stroming of partij stelt de kapitalistische groei-‘logica’ in vraag. Enkel de nationaal-revolutionaire stroming verenigt écht ecologisme met échte sociale politiek, antikapitalisme en identitair nationalisme.” Weet Den Bengel wel eigenlijk wat het in huis haalt tijdens die nieuwjaarsreceptie op 30 januari?
Op 11 februari nodigt het nieuwe initiatief Socialisme 21 drie sprekers uit om duiding te geven bij de afloop van de klimaattop in Kopenhagen. Deze bijeenkomst is ook in Den Bengel gepland en is vooral een initiatief van mensen uit de trotskistische Vierde Internationale. David Dessers, Anneleen Kenis en Matthias Lievens waren op de klimaattop in Kopenhagen aanwezig. Behalve een schets van de actuele debatten hebben zij het op 11 februari ook over de band tussen de klimaatbeweging en het andersglobalisme.
Tja, Den Bengel is blijkbaar een mainstream café van uitersten. Het is aan elk van ons om de druk op de onderneming te verhogen om er geen bijeenkomsten van extreem-rechts te laten plaatsvinden. Want hoe autoritair kleurt soms niet Den Bengel?

Popular posts from this blog

Oekraïne, een jaar later (4)

Het belang van de hoofddoekenkwestie

Oekraïne, een jaar later (2)