Weg met de Antwerpse diamantwijk

Er is heel wat mis met diamant, in Antwerpen trekt het regelmatig doorgedreven consumptivisme, elitair gedrag, economische uitbuiting en zware criminaliteit of illegale economie aan.
Vrijdag vond een overval op een Indische diamantair plaats in Antwerpen. De rijke diamantair werd vrijdag achttien uur lang gegijzeld in zijn woning. Er kwam een einde aan die gevangenneming van de man nadat hij een grote hoeveelheid diamanten overhandigde.
De man is Pankaj Maldar, eigenaar van diamantbedrijf Karp Impex NV. Hij werd samen met vrouw en kinderen door een bende onder vuur gehouden in zijn woning. Na achttien uur gijzeling ging de bende ervan door met veel diamanten. Het gaat om één van de grootste diamantroven ooit op een Indiër in Antwerpen. Rijke Indiërs zijn met de tijd steeds belangrijker geworden in het Antwerpse, o.a. dankzij de steun van De Beers, het grote diamantbedrijf dat volgens Wikipedia vrijwel een wereldmonopolie op diamant bezit.
Wikipedia : “De belangrijkste centra voor verhandeling van diamant zijn Londen (waar De Beers gevestigd is) en Antwerpen (80% van alle ruwe diamanten gaat langs Antwerpen).” Veel van de economie in het Antwerpse steunt dus op de diamantsector. Dankzij die sector hebben we ook nog een (overbodige) luchthaven in de Antwerpse deelstad Deurne, vermits veel van de diamanten daar getransporteerd worden.
De diamantsector is een economische sector die expliciet kapitalistisch is : er is veel geld mee gemoeid, nogal wat superrijke mensen houden er zich mee bezig, het gaat gepaard met grove economische uibuiting in Afrika bij de winning van diamanten, en de aankoop of het bezit van diamanten zelf (hoe vaak wordt er niet mee gepronkt?) fungeert in grote mate als statussymbool.
Diamanten die afkomstig zijn uit conflictgebieden (in Afrika), “de bloeddiamant”, leiden op vele manieren tot instabiliteit in Afrika. De opbrengst van de diamantverkoop wordt er gebruikt om rebellengroeperingen mee te financieren. De economie in en rond Antwerpen kan het dus beter zonder diamanten stellen.

Popular posts from this blog

Oekraïne, een jaar later (4)

Het belang van de hoofddoekenkwestie

Oekraïne, een jaar later (2)