Alweer nieuwe parlementsverkiezingen dus

Op 6 of 13 juni komen er opnieuw verkiezingen voor het federaal parlement. Alhoewel er al vele jaren niet echt meer opkomstplicht is in Antwerpen (het wordt niet meer gerechtelijk vervolgd) blijf ik altijd wat twijfelen over het al dan niet naar de stembus trekken bij parlementsverkiezingen.

De voordelen ervan : stemmen houdt rechtse krachten misschien meer buiten het parlement, waar ze minder kwaad kunnen doen.. en je weet maar nooit of het niet stemmen gerechtelijk gaat vervolgd worden.
De nadelen ervan : ik vind parlementen gewoon haaks staan op de lokale en zeker directe democratie in wijken en kleine gemeentes, dus waarom zou ik de indruk wekken dat ik het goed vind als linkse mensen meedoen aan parlementsverkiezingen? Ik wil immers helemaal niet die indruk wekken. Ja, linkse mensen zouden beter politieke bewegingen opbouwen in plaats van die logge partij-apparaten te ondersteunen.

En ook : waar zou ik dan voor moeten stemmen in juni?

Iemand van Groen!? Te veel religieuze achtergrond in die partij, te compromisvol in de samenwerking met partijen van het centrum en zelfs soms samenwerkend met centrum-rechts.

Iemand van de Pvda? Die guevaristen zinnen me gewoon niet, en Che Guevara zelf kan me echt niet bekoren. Zijn neo-stalinistische periode als Cubaanse politicus vind ik gewoon reactionair bijvoorbeeld.

Iemand van Sp.a-rood? De linkervleugel van de sp.a wordt gedomineerd door de trotskisten van Vonk, met aan het hoofd ervan Erik De Bruyn.

Dus ja.. wie blijft er nog over? Misschien krijgt een onafhankelijke op de lijst van Groen! of sp.a nog wel een kans van me. Maar anderzijds... men weet zo al dat die een weinig verkiesbare plaats gaat krijgen op de lijst. En ook.. wat gaat hij of zij daar doen in het parlement? Illusies in machtscentralisering en vertegenwoordigers-democratie in stand houden, het kan bijna niet anders.

Popular posts from this blog

Circa 2008

Een blik op de week in de wereld (1)

Hoe gevaarlijk is dit nieuwe Coronavirus geworden (gepost op 18-3-2020) ?