Crembo en zijn wapenfeiten

Pieter De Crem is lid van CD&V en de Europese Volkspartij, dat is de grootste partij van Europa en een verbond van Christendemocraten en Conservatieven. Hij is burgemeester van Aalter en minister van Defensie in de federale regering. Bij de verkiezingen van 25 mei is De Crem lijsttrekker voor de federale Kamer in Oost-Vlaanderen. Een stem voor CD&V of de Europese Volkspartij is een stem voor het militarisme. Enkele recente wapenfeiten van De Crem op een rijtje gezet...


Mensen van de vzw Forum voor Vredesactie zouden volgens De Crem bij een actie aan het ministerie van Defensie, in 2008, schade hebben toegebracht aan het overheidsgebouw. Volgens het parket is echter niet bewezen dat de vzw strafrechtelijk verantwoordelijk is voor die actie.
De burgerlijke partijstelling van Pieter De Crem tegen deze vzw van de beweging Vredesactie was onwettelijk. Dat hij een strafrechtelijke vervolging op gang trok om een schadebedrag van 233,86 euro te recupereren, gaat ook in tegen het beginsel van behoorlijk bestuur.
Tijdens de actie, die plaatsvond op 14 november 2008, hingen actievoerders spandoeken op en ketenden ze zich vast aan het hek rond het ministerie, terwijl een andere groep verf over het gebouw uitsmeerde. Die moest het bloed symboliseren dat uit het gebouw sijpelde. De vzw protesteerde met de actie tegen de deelname van Belgische F-16’s aan de oorlog in Afghanistan.

>>

Eind vorig jaar werd er beslist dat het Belgische leger tot eind 2014 aanwezig is in Afghanistan, meteen ook hopelijk het einde van de NAVO-operatie in het land die plaatsvindt onder de naam ISAF.
“België zal het gros van haar huidige bijdragen in het kader van de lopende NAVO, EU en VN-operaties in 2014 voortzetten”, klonk het in een persbericht van het kabinet van minister De Crem.
In Afghanistan blijft België actief op twee vlakken. In het noorden van het land blijft het Belgische leger deelnemen aan de vorming van het Afghaanse leger. Daarvoor worden instructeurs aan opleidingscentra geleverd en worden de Duitse inspanningen in de basis van Mazar-i-Sharif gesteund. In het zuiden, in Kandahar, zullen zes F-16-gevechtsvliegtuigen luchtsteun blijven bieden aan de grondtroepen van de ISAF. Op jaarbasis bedraagt de Belgische bijdrage aan ISAF rond de 215 militairen.

>>

Eerder raakte al bekend dat De Crem de Belgische F-16s net als in Nederland wou vervangen door peperdure Joint Strike Fighters (JSFs) of F-35’s. Het is heel moeilijk om de effectieve aankoopprijs daarvan te berekenen, maar België zou gemakkelijk 150 miljoen euro moeten ophoesten per toestel, met daarnaast nog eens de jaarlijkse exploitatiekosten.

>>

In maart was Pieter De Crem teleurgesteld dat hij naast de functie van secretaris-generaal bij de Navo greep. De Crem, minister van Defensie sinds december 2007, heeft de grootste anciënniteit in de Europese Unie en zelfs binnen de Navo. Hij had zich in de race om de opvolging van de Deen Anders Fogh Rasmussen gegooid. De CD&V’er was nooit officieel kandidaat, maar toonde wel zijn beschikbaarheid, bijvoorbeeld met een geheim bezoek aan Washington.

>>

In Frankrijk is vorige maand in aanwezigheid van Pieter De Crem het eerste van de twee nieuwe patrouilleschepen van de Belgische Marine te water gelaten. De P901 ‘Castor’ zal vanaf deze zomer missies uitvoeren op de Noordzee.
De twee schepen zijn ruim vijftig meter lang. Ze moeten voornamelijk patrouille-, bewakings-, ordehandhavings-, zoek- en reddingsopdrachten uitvoeren. Elk schip wordt uitgerust met twee boten voor snelle interventies en een Sewaco-systeem (sensoren, wapensystemen en commandosystemen) van de laatste generatie.
Defensie bestelde de twee schepen voor een totaalbedrag van 26,6 miljoen euro, als onderdeel van het investeringsplan van 400 miljoen euro om de legeruitrusting te vernieuwen.

>>

Ook nog in april werd er toe besloten dat Pieter De Crem voorlopig geen gepantserde jeeps kan kopen, de minister wil 97 gepantserde jeeps kopen voor 30 miljoen euro. De beslissing wordt doorgeschoven naar de volgende regering.
Defensie moet ook 8 procent besparen op de trainingskredieten bij land-, lucht- en zeemacht. Maar De Crem was hoegenaamd niet opgezet met de besparingen bij Defensie. In de periode 2012-2014 moest Defensie in totaal 382 miljoen euro besparen.
Hij wil ook graag een opdracht ter waarde van 170 miljoen euro voor de renovatie van de militaire basis van Melsbroek, vlakbij de luchthaven van Zaventem. De werken moeten er voor zorgen dat op Melsbroek nieuwe transportvliegtuigen ontvangen kunnen worden die de ouder wordende C-130-vliegtuigen vervangen.

Popular posts from this blog

Oekraïne, een jaar later (4)

Het belang van de hoofddoekenkwestie

Oekraïne, een jaar later (2)