Midas Dekkers en overbevolking

Bioloog Midas Dekkers weet zogezegd wie de ‘schuld’ heeft van de coronapandemie: "wij mensen". En weet zogezegd ook de structurele oplossing: "minder mensen". Dat liet deze man weten via een interview dat gepubliceerd werd op de websites van Humo en De Morgen. Zelf vind ik dit een kwakkelende theorie. Uit onder andere sociale theorie blijken andere dingen aan de hand te zijn. De schuld van de huidige pandemieproblemen op overbevolking steken? Het is zeer simplistisch en daarom ook misleidend. Ik weet dan ook niet in hoeverre ik Midas Dekkers serieus moet nemen. Wat is humor en wat is realiteit in zijn verhaal? Ik hoop dat hij het in de toekomst duidelijk maakt.
Dekkers wil de wereldbevolking inkrimpen tot 1 miljard mensen. Ik vraag me af hoe hij dat wil realiseren. Een wereldregering die gedwongen geboortebeperking oplegt zou kunnen helpen, gelukkig gaat die er niet komen. Zo'n wereldregering zou in theorie ook ecofascistisch of op een andere manier zeer autoritair kunnen zijn. Het is deels mijn project om ecofascisme te marginaliseren, en om ecologisch rechts in zijn geheel te marginaliseren. Ecologisch rechts wordt immers steeds meer invloedrijk heb ik de indruk, ecologisch links niet echt. Is de mens een misverstand van de natuur? Het dreigt zo uit te draaien maar het zou ook nog heel anders kunnen uitdraaien. Dan moeten we echter wel eens dringend in actie beginnen te schieten om de ecologische crisis die we meemaken het hoofd te kunnen bieden. Gereduceerd worden tot een wereldbevolking van 1 miljard mensen door allerlei ecologische en andere problemen tijdens de komende eeuw is wel mogelijk natuurlijk. Door heel veel doden en zo. Er kan bijvoorbeeld een nucleaire oorlog komen en er kunnen grote ecologische rampen of gezondheidsproblemen op ons af blijven komen. Je mag van die laatste dingen zelfs uitgaan. We weten niet of er ooit een nucleaire oorlog komt, maar ecologische rampen en grote gezondheidsproblemen zullen zich in de toekomst blijven voordoen.
Er zijn momenteel veel problemen in de wereld: het ecologisch ontwrichtende industrieel kapitalisme, racisme, oorlog, patriarchale godsdienst, grote inkomensverschillen, zinloos geweld,... Overbevolking vormt momenteel misschien niet meer dan 5% van de wereldproblemen. Al is dat moeilijk in te schatten. Je moet het ook nog doen met de mensen die er nu zijn. Een alternatief is ze altijd te laten sterven als ze heel ziek zijn maar daar ben ik tegen. Overbevolking wordt veroorzaakt door vanalles en nog wat, onder andere ook de problemen waar ik het al wat over had. Vandaar mijn inschatting: 5% van de problemen of zo. Er zijn bijvoorbeeld de vrouwen in Afrika die geen job hebben en normaal gezien afhankelijk zijn van hun kinderen om in de toekomst in hun eigen bestaanszekerheid te voorzien. Kindersterfte is daar groot en dus zetten mensen extra veel kinderen op de wereld, kinderen die heel weinig verbruiken als je het vergelijkt met veel andere mensen in de rijke landen. Veel nadruk leggen op het probleem van overbevolking is populair bij ecologisch rechts, om onder andere de reden dat veel vrouwen in arme landen veel kinderen krijgen. Dat heeft niet alleen te maken met culturele en religieuze tradities, er speelt ook dat gegeven van kinderen die voor je eigen oude dag kunnen zorgen omdat je geen recht hebt op pensioen en zo.
Er wordt vaak gewezen op een gebrek aan beschikbare ruimte dat er nu zou zijn. Je zou echter eens moeten uitrekenen hoeveel beschikbare ruimte er nog overblijft als iedereen in de wereld vegetarisch zou eten en er meer in de hoogte gebouwd wordt, veel meer dan nu. Dat van dat gebrek aan beschikbare ruimte is binnen een deel van de ecologische beweging trouwens altijd al overdreven. Het is problematisch als je bepaalde beschikbare ruimte gaat innemen die echt goed is voor het milieu, zoals in het Amazonewoud bijvoorbeeld. Maar op zich is er nog altijd heel veel beschikbare ruimte op deze planeet. Midas Dekkers is zo'n bioloog die biologie volop probeert te populariseren en daardoor regelmatig in simplisme vervalt. Of humor en kwinkslagen gebruikt, het is maar hoe je het bekijkt.
Maar wat is dan wel de oorzaak van de coronapandemie? Volgens De Standaard:
Door ecosystemen te vernietigen en natuurlijke evenwichten te verstoren, heeft de mens zonder het te willen zelf de ideale omstandigheden gecreëerd om de uitbraak van het coronavirus een pandemie te laten worden. De verspreiding van het virus is dus lang niet alleen te wijten aan de vleermuis, maar ook aan onszelf.
Wetenschapsjournaliste Ine Renson zocht voor De Standaard uit wat bijdroeg aan de uitbraak van het coronavirus en wat het betekent voor de toekomst als we zo blijven voortdoen. Ze vertelt er over in deze podcast.


Popular posts from this blog

Oekraïne, een jaar later (4)

Het belang van de hoofddoekenkwestie

Oekraïne, een jaar later (2)