Nederlandse rechterzijde kaapt de verkiezingsuitslag

Geert Wilders (PVV) krijgt steeds meer steun in Nederland als we de peilingen mogen geloven, maar ook de Christenen van het CDA en de rechts-liberalen van VVD willen de man betrekken bij de regeringsvorming.
“Gedoogsteun van de PVV aan een minderheidskabinet van VVD/CDA vindt 63 procent van de Nederlanders een goed plan. Dat blijkt zondag uit een onderzoek van opiniepeiler Maurice de Hond. Onder kiezers van zowel PVV, VVD als CDA ligt dat percentage zelfs boven de 80 procent.
Zaterdag stemde de CDA-fractie in met een informeel gesprek met VVD en PVV. Zo'n onderhoud zou het begin van een rechtse samenwerking in kunnen luiden. Bij zo'n samenwerking wordt niet alleen gekeken naar meerderheidsvarianten, maar ook naar minderheidskabinetten met gedoogsteun.” Dat meldt de Nederlandse krant Het Parool.
Vreemd is dat allemaal wel. Zeker omdat zo'n peiling nog eens serieus genomen wordt ook, terwijl het niet wetenschappelijk verantwoord is om op de resultaten van zo'n peiling af te gaan. Bovendien weet men dan ook niet eens wat die 63% voor een beleid wil.
Vreemd is het ook omdat in Nederland de partij van Geert Wilders (PVV) veel minder stemmen haalde dan centrum-links bij de voorbije verkiezingen. Toch wordt centrum-links niet meer betrokken in de gesprekken voor een regeringsvorming, en de autoritaire en xenofobe partij van Thatcher-adept Wilders wel.
CDA-leider Maxime Verhagen opperde zaterdag zelfs om niet alleen te kijken naar een regering van VVD en CDA met steun van de PVV. "Je kan het ook omdraaien en kijken naar een regering van VVD/PVV met gedoogsteun van het CDA.”
Nu breekt helemaal mijn klomp, een uitgesproken rechts-liberale regering met de steun van Christenen, en dat kan allemaal zomaar. Het zou daarbij gaan om 76 van de 150 zetels die de drie partijen samen hebben, een kleine meerderheid van zetels dus. Met representatieve democratie heeft dit alles totaal niks meer te maken volgens mij.

Popular posts from this blog

Over Dedecker, De Wever en Baudet

De bosbrossers tonen ons een deel van de weg naar een beter leven

Bedenkingen na de Britse verkiezingen