Waarom het WK voetbal zo populair is in België

Analyses en nog eens analyses... van de voetbalwedstrijden. Maar weinig of geen analyses van het waarom van de populariteit van het WK voetbal in dit land. Ik doe een poging.


1. Misschien wel het belangrijkste aspect: België heeft een gouden generatie voetballers. Het is de eerste keer sinds mensenheugenis dat de hoop op een Belgische wereldtitel zo groot is. Intussen zit de Belgische ploeg ook in de kwartfinale. Of ze tot in de finale geraken is maar de vraag. Maar vermits ze tegen Brazilië en daarna misschien Frankrijk spelen kan het WK voetbal eigenlijk al niet meer stuk voor de Belgische ploeg. Dat zijn immers wedstrijden die evengoed finales zouden kunnen zijn.
2. Het is spektakel en goedkoop entertainment, zo'n voetbalwedstrijd bekijken. Of je het nu thuis doet of ergens anders op een groot scherm, met al dan niet heel veel volk erbij. Niet alleen de Belgen kijken, ook de niet-Belgen in dit land kijken volop. Het schept een gevoel van verbondenheid over de landsgrenzen heen. Dat er nogal wat nationalisme en chauvinisme meespelen bij het supporteren voor een land verdwijnt dan wat op de achtergrond. Bovendien: een duur voetbalticket kopen om het stadion binnen te geraken is er niet bij deze keer, in België toch niet. Er zijn ook opvallend weinig Belgische supporters in Rusland zelf momenteel.
3. Er spelen nogal wat Belgen "met een allochtone achtergrond" bij de Belgische ploeg. Ook links kijkt dan goedkeurend mee. Marokkanen met een islamitische achtergrond die scoren voor België en er nog veel sukses mee oogsten ook, het kon erger voor links. Bovendien hoopt links hiermee terug beter aansluiting te vinden bij de arbeidersklasse. Dat lukt de laatste tijd niet zo goed dus proberen gaat mee. Dat alle Rode duivels wel tot de rijkste klasse behoren neemt men er dan maar bij.
4. De Belgische voetbalploeg en het supporteren ervoor overstijgt de communautaire verschillen. Er is zelfs geen discussie over de bondscoach en aan welke kant die zit. Het is immers geen Belg, en tijdens interviews spreekt hij gewoon Engels.
5. Dat het WK in Rusland plaatsvindt, waar bijvoorbeeld Noord-Koreanen tegen een zeer karig loon enorm hard moesten werken om voetbalstadions in orde te krijgen en er ook op andere vlakken nogal wat misloopt, is een weinig gehoorde klacht. De media hebben er weinig of geen aandacht voor. Men heeft in het Westen vroeger al zoveel afgegeven op de Russen, dus misschien is het er nu het moment niet voor? Bovendien: voetbal is ook populair bij de gewone Rus, dus dat geeft het WK een minder elitair karakter.
6. Misschien zijn er wel supportersrellen tijdens dit WK in Rusland zelf. Wellicht, maar ik zou het niet weten en ze komen momenteel gewoon niet aan bod in de media. Misschien ook wel omdat het vooral Russische voetballiefhebbers zijn daar in de voetbalstadia en het Russische team het onverwacht goed doet tijdens dit Wereldkampioenschap. De Russische ordediensten zijn alvast goed voorbereid op mogelijke rellen.
7. Het aanbod creêert mee de vraag. De VRT zendt momenteel ongelooflijk veel uit over het WK. 0p één dan nog wel, de belangrijkste televisiezender van de VRT. Canvas wordt ongeveer gevrijwaard van voetbal. En desnoods is er nog Netflix of Youtube om op terug te vallen als je iets anders wilt bekijken dan voetbal. Het is sowieso geen weer om veel binnen te zitten.
8. De sociale druk om mee te kijken en het goed te vinden is groot. Hoe meer mensen kijken hoe groter die druk wordt, en hoe minder aantrekkelijk de alternatieven worden. Ook de vrouwen worden erbij betrokken: de bekende voetbalanalisten zijn nog in hoofdzaak mannen maar men laat ook steeds meer vrouwen iets over professioneel voetbal zeggen op televisie. Bovendien: de populariteit van het vrouwenvoetbal wordt groter.

Popular posts from this blog

Oekraïne, een jaar later (4)

Het belang van de hoofddoekenkwestie

Poetin en Zelenski