Oekraïne, een jaar later (2)

19 februari

De oorlog in Oekraïne kost veel geld. Geld dat ook naar andere zaken in Rusland, Oekraïne, de VS, het VK en andere landen zou kunnen gaan. Is dat niet iets dat we moeten blijven zeggen? In hoeverre maken Zelensky, Johnson, Biden, Von der Leyen en anderen zichzelf nu populair bij in armoede levende Russen? Ik vrees ervoor.

Premier De Croo was nogal tegenstrijdig in wat hij zei op televisie daarstraks. Enerzijds acht hij vrede in Oekraïne als onmogelijk. Anderzijds rekent hij er op dat Rusland zijn leger terugtrekt uit dat land. Als dat leger zich terugtrekt is er echter vrede in Oekraïne. Of toch ongeveer. Ook burgers kunnen elkaar nog verder beginnen te bevechten dan natuurlijk.
Stoppen met vechten tegen het Russische leger zou volgens De Croo een signaal zijn dat Rusland zomaar een land militair kan binnenvallen. Het zijn echter wel de Oekraïners die daarbij moeten vechten, de stenen uit het vuur moeten halen dus. Terwijl daar zeer veel doden en gewonden bij vallen. Ook aan Oekraïense kant. Bovendien is er militaire dienstplicht in Oekraïne. Wie er aan verzaakt kan soms zware straffen verwachten. Daarnaast mogen veel mannen het land niet verlaten. Ze worden de facto dus opgesloten in een oorlogszone, en mogen dan van geluk spreken als dat niet in armoede levend is.
Ook in Rusland is er militaire dienstplicht. Wie daar aan verzaakt, verklaarde De Croo niet lang geleden, moet er niet op rekenen in België terecht te kunnen als vluchteling. Het is niet eens zo makkelijk om Rusland te verlaten en ergens anders een nieuw leven op te bouwen. Je kan er best het geld voor hebben, en de skills.

20 februari

"Amerikaans president Joe Biden brengt verrassingsbezoek aan Kiev: ‘Poetin dacht dat hij ons kon verslaan. Hij had het mis". Dat dit bezoek plaatsvindt na één jaar verdere militaire escalatie in Oekraïne (voordien was er al veel wapengekletter in de Donbas regio)? Het lijkt me niet toevallig. Biden moet dringend zijn populariteit in het thuisland wat op proberen te krikken want daarmee is het niet zo goed gesteld. Zowel bij Democrats als bij Republicans lijkt de militaire steun aan de Oekraïense regering en het leger daarvan populair. Zeker bij de rechtervleugel van de Democrats.

Dat Theo Francken (N-VA) al jaren aanschuurt bij het VB (inclusief de Poetinisten ervan) maar tegelijkertijd soms rechtstreeks in oorlog lijkt met Rusland? Het blijft iets tegenstrijdig hebben. Francken wendt de oorlog in Oekraïne aan om zijn eigen populariteit op te proberen vijzelen. De vraag moet echter gesteld worden wat de Europese rechterzijde (inclusief extreemrechts) er al toe bijgedragen heeft om deze oorlog te stoppen.







Popular posts from this blog

Oekraïne, een jaar later (4)

Het belang van de hoofddoekenkwestie