"De man, zijn penis en het mes" : debat op 19 juniKristien Hemmerechts, Tom Naegels en Sarah De Mul in gesprek over 'De man, zijn penis en het mes'


Donderdag 19 juni 2008 - 't Werkhuys, Zegelstraat 13, 2140 Borgerhout - 20u

FC Poppesnor:

'De man, zijn penis en het mes' is de klinkende titel van het laatste boek van Kristien Hemmerechts. Het is een feministisch pamflet waarmee ze een debat wil losweken over seksisme en seksueel misbruik. FC Poppesnor ging op die uitnodiging in en nodigde alvast Tom Naegels (schrijver, columnist) en Sarah De Mul (onderzoekster) uit om een gesprek aan te gaan met Kristien Hemmerechts.

Tom Naegels prees het boek van Kristien Hemmerechts in een column: "Kristien Hemmerechts heeft gelijk: [seksisme] zit nu eens werkelijk overal." Sarah De Mul schreef enkele maanden geleden een opvallend opiniestuk, 'Over hoofddoeken en de borsten van Lien Van De Kelder', waarin ze in zekere zin een soortgelijk punt maakt als Hemmerechts.

In 'De man, zijn penis en het mes' figureren statistieken van seksueel geweld naast analyses van passages uit werken van gerespecteerde mannelijke auteurs uit de literatuurgeschiedenis. Hemmerechts beschouwt literatuur niet als de boosdoener, maar als een spiegel voor wat er zich afspeelt in de bredere samenleving: "Het kan een inkijk geven in de menselijke, in dit geval mannelijke psyche. Daarom heb ik romans gebruikt als research."

Het boek kreeg de gebruikelijke kritiek over zich heen: oubollig, generaliserend, steeds op diezelfde nagel kloppend. Hemmerechts deed dan ook enkele opmerkelijke uitspraken: "vrouwen vervagen tot objecten, terwijl mannen angstvallig vasthouden aan hun recht op lust" en "iedere man is een potentiële pleger van geweld."

Terechte kritiek op een vaak doodgezwegen problematiek? Nuttige uitgangspunten voor het op gang trekken van een debat over seksisme en geweld? Of achterhaald slachtofferfeminisme? Stof voor discussie voor dit laatste feministisch café van het seizoen!

Popular posts from this blog

Circa 2008

Een blik op de week in de wereld (1)

Hoe gevaarlijk is dit nieuwe Coronavirus geworden (gepost op 18-3-2020) ?