Critical mass in Antwerpen ondanks tegenwerking politieOp dit moment zou er een critical mass fietstocht moeten vertrekken aan het theaterplein, als alles goed gaat tenminste.

Persbericht CMBR, vr. 30/12/2011
http://criticalmassantwerpen.blogspot.com/

Vrijdag 30 december vindt opnieuw een Critical Mass Bike Ride (CMBR) in Antwerpen plaats. Overal waar deze ludieke fietsoptocht passeert, moet koning auto even wijken. De kritische massa fietsers neemt de straat in om meer ruimte voor de fiets en een toekomstgericht mobiliteitsbeleid te bepleiten. Behalve de kou en de duisternis zullen de fietsers wellicht ook de Antwerpse politie moeten trotseren. Tijdens de vorige editie trad de politie repressief op: er werden verschillende boetes uitgedeeld ondermeer voor het ongeautoriseerd tegenhouden van verkeer en met 3 naast elkaar rijden . Het lijkt erop dat de stad en haar politie deze vorm van actievoeren wil ontmoedigen.


Navraag bij de politie leert dat ze er vooral moeite mee heeft dat 'dit evenement' niet wordt aangevraagd. Volgens de fietsers zoekt de politie gewoon een stok om mee te slaan: “De CMBR is geen evenement, het is een vorm van vrije meningsuiting. Bij een evenement is er een organisator die verantwoordelijkheid draagt voor wat er gebeurt. Aan de CMBR neemt iedereen deel op eigen verantwoordelijkheid. De politie weet dit en maakte hier nooit een probleem van. Tot vorige maand.“ aldus een van de regelmatige deelnemers.


Door al deze commotie dreigt de inhoud wat verloren te gaan. “In de leefbare stad van de toekomst is de fiets vervoermiddel nummer 1, en wij willen iedereen het plezier en het voordeel van fietsen in 't stad duidelijk maken. Eigenlijk zouden auto's en vrachtwagens slechts te gast mogen zijn voor specifieke noden”, aldus een van de deelnemers. “Tegelijk moet er ruimte vrij komen, niet alleen voor fietsers en voetgangers, maar ook voor meer groen, open ruimte en spelende kinderen. De luchtkwaliteit zal er op vooruit gaan en lawaaihinder zal drastisch afnemen. Alle stadsbewoners zullen er wel bij varen”. Nog volgens de fietsers maakt ook klimaatverandering de overgang naar een duurzame mobiliteit noodzakelijk. Juist in de steden kan deze overgang het eenvoudigste bereikt worden. Antwerpen kan hierin een voortrekkersrol spelen.


“Wij zijn het bovendien beu dat fietsers de hele tijd een schuldgevoel aangepraat krijgen over hun eigen veiligheid. Fietsers moeten een helm dragen, fluo-hesjes, lichten voor en achter, reflectoren, want anders brengen ze zogenaamd zichzelf in gevaar. Dat is de wereld op zijn kop: volgens ons is altijd de auto die de zwakke weggebruiker in gevaar brengt. Hoeveel doden en zwaargewonden zijn er al gevallen bij confrontaties tussen fietsers en voetgangers?”

Om deze boodschap kracht bij te zetten blijven de Antwerpse fietsers hun maandelijkse CMBR houden, net als in tientallen andere steden op de wereld.


Afspraak:
vrijdag 30 december, 18u Theaterplein!

http://criticalmassantwerpen.blogspot.com/

Popular posts from this blog

Over Dedecker, De Wever en Baudet

De bosbrossers tonen ons een deel van de weg naar een beter leven

Bedenkingen na de Britse verkiezingen