8 dagen overzicht van 14 augustus 2013



Kruis 19 en 20 december alvast aan in je agenda en mobiliseer mee voor 1. de macht van het getal die dagen en 2. sociaal protest met hopelijk genoeg impact.


Een uitzending van De Muziekdoos waar ik veel muziek voor mocht uitkiezen, met ook het Ierse Woven Skull in de Radio Centraal studio...

 <>
 
Liberalen met een opiniestuk in De Morgen, waarbij ze een pleidooi houden voor o.a. stemrecht vanaf 16 jaar. Schiltz en Lijnen stellen bovendien: "Waarom storten we kinderbijslag, studiebeurzen en andere financiële middelen die ouders op dit moment namens hun kroost ontvangen - en mogelijk ook zelf verbruiken - niet rechtstreeks op de rekening van de jongere zelf?"
Ik vrees wel dat een aantal jongeren die verantwoordelijkheid niet gaan kunnen dragen en zichzelf daarmee in de schulden kunnen werken. Veel Nederlandse jongeren werken zichzelf nu ook in de schulden door te studeren, met dank daarbij aan de liberale partij D66 (een partij waar Schiltz en Lijnen ongetwijfeld veel sympathie voor zullen hebben). Een kapitalistische samenleving leert nu eenmaal niet snel verantwoordelijk gedrag aan. De boodschap die het kapitalisme vooral aan jongeren meegeeft: consumeer!
Daarnaast is het niet zo dat partijpolitici gemakkelijk jongeren vanaf 16 jaar zullen vertegenwoordigen. Partijpolitici dienen vaak hun eigen belangen, vertegenwoordiging in een parlementaire democratie is vaak een mythe. Het gebrek aan een goed inkomen voor veel jongeren geeft dat ook mee aan.


<>

De vergrijzing.. partijpolitici hebben er de mond van vol tegenwoordig. "Meer kosten voor de zorgsector, onbetaalbare pensioenen". Waarom dan niks constructief doen tegen de vergrijzing? Er zijn jonge mensen in andere landen genoeg die naar Belgenland willen komen.
Het groeien naar een bevolking van minstens 15 miljoen mensen in plaats van de huidige 11 miljoen mag niet langer taboe zijn. Het zal wat moeilijker worden op zich met talenkennis, maar een taal is snel geleerd. En met een opwaardering van het Engels en een resem andere talen in Belgenland komen we er wel.
Snel genoeg geleerd is misschien beter geformuleerd, het hoeft niet meteen te gebeuren, er mag ook tijd over gaan. Bovendien zijn er in Belgenland al 4 of 5 talen vrij belangrijk.
Op zich zijn er al genoeg mensen, dat klopt, maar liever 15 miljoen mensen dan een immigratiestop en met 11 miljoen voortboeren in een kapitalistisch land.
Het hoeven voor mij ook niet allemaal jongeren te zijn trouwens. We zitten in een milieucrisis en een economische crisis, dan is het huidige beleid echt niet realistisch. De sociale revoluties uit het verleden vonden over het algemeen regionaal plaats, niet globaal. Sociale revoluties komen overigens vooral tot stand door beweging van onderuit, niet door het ingrijpen van een overheid.
Veel mensen wonen hier ook te groot, in een villa kan bijvoorbeeld echt wel meer dan een klein gezin wonen. En in de hoogte bouwen in plaats van al die lintbebouwing zou ook al veel oplossen wat ruimtelijke ordening betreft.
Willen jullie een land met veel oude mensen en weinig jongeren? Ik alvast niet. Jongeren zijn de toekomst, geef hen een kans in een ecologisch evenwichtig land.

<>

"We belden met Tom Cox over de nieuwe campagne van Vredesactie rond het militaire beleid van de EU. Wie wapens maakt, wil die uiteraard graag zo veel mogelijk verkopen, en wil dus een beleid dat het aanschaffen van deze producten als oplossing voor onveiligheid ziet. Middels een uitgebreide lobbycratie omheen de Europese instellingen dicteert de wapenindustrie blijkbaar ongeveer letterlijk het Europees beleid op gebied van defensie en veiligheid. Is dat wel de juiste aanpak van de bestaande problemen?" Interview op Radio Centraal 

<>

Een nieuwe school op Antwerpen noord leidt kleuters op tot ondernemers? Nog nooit van gehoord maar het verwondert me niet vermits er vanalles aan het bewegen is in het Belgisch onderwijs: multiculturele klassen, nieuw overheidsbeleid, ervaringsgerichte scholen die opduiken,... Antwerpen noord is een buurt die bekend staat om zijn armoede en geleidelijke gentrificatie in een aantal van zijn wijken.


Antwerpen ervaringsgerichter: op Antwerpen-Zuid en in Berendrecht starten op 1 september de eerste gesubsidieerde Vlinderwijze scholen.

<>

Het "kunstenaarsstatuut" bestaat 10 jaar. Dat wil echter nog niet zeggen dat kunstenaars automatisch in de watten gelegd worden in Belgenland, zeker niet. Ook filosofen, onderzoeksjournalisten, activisten, sociaal-culturele werkers en sociale wetenschappers hebben het vaak moeilijk om aan een goed inkomen te geraken. Deze realiteit houdt een maatschappelijke vooruitgang op de arbeidsmarkt en in het algemeen tegen.

<>

Steeds minder vrouwen doen aan monokini. Zelf groeide ik op met het idee dat er weinig verschil is tussen het zien van blote vrouwenborsten en het zien van blote mannenborsten. Dat idee lijkt me er bij de jonge generatie echter wat uit te zijn. De sociale druk om borsten te bedekken komt ook vanuit andere kringen dan vroeger.
Een resem aan factoren zal aan deze nieuwe evolutie wel bijdragen maar
hoe minder vrouwen aan monokini doen op het strand, hoe meer je ook opvalt als je wel aan monokini doet, dat verhoogt de drempel. Ook het internetgluren en wat er allemaal op het web gezet wordt verhoogt de drempel lijkt me. 

<>

De repressieve tolerantie van Barack Obama, die tegen een boycot van de olympische Winterspelen in Rusland: "Ik hoop dat een homoseksuele of lesbische sporter met een medaille naar huis gaat. Dat zou een belangrijk signaal zijn naar de Russische politiek."
De bekende acteur en televisiepersoonlijkheid Stephen Fry had hier samen met vele anderen toe opgeroepen, maar de oproep tot boycot lijkt niet veel sukses te gaan hebben.
Voor wie denkt dat het in West-Europa wel losloopt met holebi-rechten, lees ook eens dit korte artikel van enkele maanden geleden. Het klopt immers niet. Ook in West-Europa wordt er een grote druk uitgeoefend op holebi's om niet al te progressief of al te links te denken, die uitgeoefende druk is op verschillende vlakken groter dan op hetero's.

<>
 
Er zijn momenteel volop discussies aan de gang over wat de toekomst voor de Occupy beweging in Antwerpen moet brengen.
Zelf neig ik vooral naar het proberen op te zetten van rondreizend actietheater. Occupy the theater lijkt me een mooi concept.
Daarnaast zie ik al regelmatig Occupy gezinden spontaan terug op het Conscienceplein. Het zou tof zijn om dat verder uit te diepen, gewoon regelmatig allemaal in de vroege avonden naar het Conscienceplein afzakken om er wat te picknicken, babbelen en drinken.. elkaar regelmatig terugzien en elkaar beter leren kennen. Dat hoeft niet onder de naam Occupy.


<>

Ik blijf het toch maar een rare partij vinden, die van Grillo. Dat Italiaans centrum-links momenteel opgenomen blijft in een centrum-rechtse regering en er nogal gegijzeld wordt door de partij van Berlusconi? Wel, Beppe Grillo weigert nog altijd graag om mee te regeren zeker? Directe democratie wordt bij hem synoniem voor plat populisme. In Vlaamse termen: zijn partij lijkt soms meer op die van Jean-Marie Dedecker dan op die van Jean-Pierre Van Rossem of Roland Duchatelet (Vivant). Een tekst van enkele maanden geleden:

Popular posts from this blog

Oekraïne, een jaar later (4)

Het belang van de hoofddoekenkwestie

Oekraïne, een jaar later (2)