Opvattingen over de oorlog in Oekraïne (2)

17 maart

Stel: Poetin wint deze oorlog op termijn en bezet gans Oekraïne. De economische sancties blijven en treffen al dan niet vooral de rijke elite in Rusland. Denken jullie dan dat Poetin dat lang gaat kunnen volhouden? Want ik heb mijn twijfels daarover. Zo groot is de populariteit van Poetin in Rusland bijvoorbeeld niet.

De Morgen: "In de Chinese oorlogsverslaggeving van de oorlog in Oekraïne past geen kritiek op Rusland." Dat krijg je dus als de Communistische partij van China verrechtst. Hier in Europa heeft men nog altijd te weinig door dat China verrechtst is. Maar met de oorspronkelijke 19de eeuwse linkerzijde heeft het regime van China gewoon niets te maken.

Met een no-flyzone in Oekraïne zouden de NAVO landen zich meer engageren in de militaire strijd en riskeer je een Derde Wereldoorlog. Het begint er dan in elk geval ook steeds meer op te lijken, die huidige geopolitieke situatie. Ook in de Amerikaanse Republikeinse partij gaan er nu steeds meer stemmen op voor zo'n no-flyzone. Maar de NAVO zou zich een stuk agressiever opstellen op die manier.

18 maart

Anarchist Igor Volohov, onlangs gedood in een gevecht tegen de strijd van het Russische leger. Toen hij, Charkiv, de op één na grootste stad van Oekraïne aan het verdedigen was. Hij was lang actief bij de organisatie van een vakbond aan zijn universiteit en het ondersteunen van anarchistische gevangenen.




19 maart

De economische sancties tegen Rusland zijn stoerdoenerij? Een opbod dat goed oogt in de kranten, maar Poetin gaat daarvoor niets laten? Dat klopt wel niet helemaal. Door de Russische elite economisch tegen te werken zet men die onder druk. Al probeert Rusland nu wel met alle macht om Oekraïne economisch gezien binnen te rijven (deels het gevolg van die druk). Het is zeer jammer dat daarbij ook veel andere Russen duidelijk financieel getroffen worden. Het is mogelijk dat 'het Westen' met deze economische sancties veel Russen juist in de armen van Poetin drijft. Toch zou men internationaal Rusland economisch moeten dwingen op een heel andere economie over te gaan schakelen, één met veel minder ruimte voor olie-, gas- en wapenhandel. Het wordt weinig gezegd maar voor Rusland is wapenhandel ongeveer even belangrijk als economische activiteit als voor de VS.

Het is de vraag of de solidariteitsgolf met Oekraïense vluchtelingen lang gaat standhouden in België. We zouden daar best rekening mee houden. Er worden op termijn 200000 Oekraïense vluchtelingen verwacht in België. Hoe gaat de Belgische linkerzijde daar op inspelen? Hoe zullen linkse of progressieve mensen met deze vluchtelingenkwestie omgaan? Herinner je het begin van de coronacrisis in België. Men stond ook in veel andere kringen dan in die van de linkerzijde luid te applaudisseren voor de zorgverleners, maar daarna verstomde het applaus.

Buitenlandse bankrekeningen van de Russische oligarchen viseren, was "niet mogelijk" voor de rechtse partijen in het Europees parlement, want hiervoor moest het bankgeheim hervormd worden. Tja... Liever dan meer in de militaire logica stappen blijkbaar.

20 maart

Ik heb me nog maar eens afgevraagd waarom België juist wapens heeft geleverd aan Oekraïne. De VS zijn de grootste wapenexporteur in de wereld. België had ook aan de VS kunnen zeggen dat zij maar meer wapens moesten leveren dan, als ze dat toch zo graag doen. De VS zijn echter geen onbeschreven blad als het over wapens en oorlogvoeren gaat. Was dit dan om de wapenleveringen in een beter daglicht te plaatsen? Wapens leveren kost geld. België had dat geld ook kunnen steken in humanitaire hulp voor Oekraïne. En nogmaals: waar kwamen die wapens juist vandaan? FN Herstal? Weinig transparantie in deze kwestie. Men wil hier ook weinig transparantie over. Oekraïne moet vooral de aangevallen partij in deze kwestie lijken, Oekraïne is ook wel vooral dat soort partij in deze kwestie.

VRT journalist Jos De Greef: 'Hebben veel radicaal-rechtse partijen en bewegingen in Europa zich politiek "verbrand" door hun nauwe contacten met de Russische president Vladimir Poetin, dan kunnen anderen zich dan mogelijk weer optrekken aan ultrarechtse groepen uit Oekraïne.
Overigens hebben zich ook strijders uit Europese landen en zelfs de VS zich aangesloten in het andere kamp: namelijk dat van de pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne. Het gaat dan onder meer om Franse, Zweedse, Italiaanse en andere "nationalisten". Vorig jaar zijn in Tsjechië twee inwoners veroordeeld omdat ze gediend hadden in pro-Russische milities in Donetsk. Het gaat dan vooral om westerlingen uit zeer rechtse -of soms ook extreemlinkse- hoek die zich afkeren van westerse waarden en een bewondering koesteren voor Poetin en diens politieke denkbeelden.'
Je kan je afvragen hoe een "extreemlinks" iemand bewondering kan koesteren voor de rechtse miljardair en reactionair Poetin. Ofwel gaat dit over zeer veel verdwazing, gevoed door de Stalinbewondering van Poetin, ofwel is deze "extreemlinkse" persoon intussen (al dan niet bewust) verrechtst. Ik gok op het laatste. Er zullen natuurlijk mensen zijn die dit helemaal wijten aan het zogenaamde kampisme binnen een deel van "de linkerzijde", maar of dat alles verklaart? Zoek dat woord maar eens op: kampisme.

21 maart

Wat riskeren Russische deserteurs juist in Poetin's half-autocratische staat Rusland? Het is me ook na wat onderzoek onduidelijk. Als het over gevangenisstraffen gaat komt meermaals de periode van zeven jaar gevangenisstraf naar boven. Maar een door Oekraïne gevangen Russische soldaat heeft ook al beweerd dat hij bij desertie vijftien jaar gevangenisstraf in Rusland riskeerde. Bovendien heeft Rusland een steeds meer autoritair regime nu. Er gaan geruchten de ronde dat er sinds kort Russische soldaten zichzelf in het been schieten met een Oekraïens wapen om terug naar huis te kunnen keren. Vermits zoiets minder erg zou zijn dan de represailles na desertie.
Maar hoe ziet zo'n gevangenisstraf in Rusland er dan uit? Die verloopt mogelijkerwijs in een strafkolonie. En wat dat is? Twee redacteurs van de nieuwsredactie van de Nederlandse NOS schreven er in februari 2021 dit over:
"Een Russische strafkolonie lijkt niet op een westerse gevangenis. De gedetineerden verblijven niet in cellen, maar in barakken. Ze moeten hard werken, vaak onder slechte omstandigheden.
Het kan om allerlei werkzaamheden gaan, vertelt Ruslandkenner Marc Jansen: het schoonvegen van het kamp, het naaien van kleren of het vouwen van dozen. Volgens verhalen van ex-gedetineerden kan een werkdag tot 18 uur lang zijn.
Strafkolonies zijn een belangrijk deel van het Russische penitentiaire stelsel. Afhankelijk van de bron wordt geschat dat er tussen de 700 en 900 van zulke kampen zijn, verspreid door het hele land.
Hoeveel mensen er precies in de strafkolonies vastzitten maakt Rusland niet openbaar, maar volgens Amnesty International zijn er in totaal rond de 520.000 gedetineerden in het land en zit een groot deel daarvan in deze kampen. Hun leefomstandigheden zijn volgens Amnesty erbarmelijk, al helemaal nu met het risico van besmetting met het coronavirus."
In het Russische leger geldt al sinds lange tijd strikte hiërarchie. Het mag duidelijk zijn waarom dienstplicht niet altijd zo populair is in Rusland. Bijna de helft (49%) van de Russen stond in 2018 achter de dienstplicht, volgens een enquête van het onafhankelijke Levada onderzoeksbureau toch. In 2019 werden er in Rusland 135.000 jongens tussen de 18 en de 27 jaar opgeroepen voor de dienstplicht, waarvan Poetin in datzelfde jaar beweerde dat die op lange termijn tot het verleden zou behoren. Van dat laatste geloof ik zelf niks.
Is er zoiets als niet-militaire dienstplicht in Rusland? In 2019 was die er in elk geval maar er was veel sociale druk om de militaire dienstplicht niet te ontlopen. Veel jongens verkozen de alternatieve dienstplicht boven de militaire maar je moest wel mondig zijn om uit te drukken waarom je geen militaire dienstplicht wou of kon doen. Om de alternatieve dienstplicht te mogen doen, moest je verschijnen voor een commissie van het rekruteringsbureau aan wie je jouw verhaal vertelde. Zo´n gesprek was heel lastig, ze praatten met je alsof je een crimineel was, je voelde je heel erg geïsoleerd. Het imago van het Russische leger was eerder, in de jaren negentig en begin jaren nul, dermate belabberd dat de dienstplicht massaal werd ontweken dan wel afgekocht. Daarom werd het leger in 2008 hervormd en werd de dienstplicht verkort van twee naar één jaar. Deze maatregel moest bijdragen aan de professionalisering van het leger en moest zogezegd de macht van oudere soldaten over rekruten wegnemen.

In Londen is intussen aarzelend de jacht geopend op het fortuin van de Russische oligarchen. Dat beweert Patrick van IJzendoorn van De Volkskrant toch.
"Londen en omgeving zijn al jaren een prettig toevluchtsoord voor Russische oligarchen. Maar door Poetins oorlog in Oekraïne zijn zij hun rijkdom niet meer zeker. De Britse regering heeft een speciale ‘klepto-eenheid’ opgezet. Maar durft die de gulle donateurs van de Conservatieven echt aan te pakken?" In St George’s Hill, het Beverly Hills van Engeland, zou een kwart van de populatie bestaan uit rijke Russen, onder wie naar verluidt de twee dochters van Vladimir Poetin. Patrick van IJzendoorn: "Over hun privacy en veiligheid hoeven ze zich geen zorgen te maken. Alle inritten hebben slagbomen en de enige honden die hier worden uitgelaten, zijn waakhonden.
Londen en de omliggende graafschappen staan al jaren bekend als toevluchtsoord voor Russische oligarchen. De voordelen van het Engelse leven zijn talrijk: excellent onderwijs voor de kinderen, een vriendelijk investeringsklimaat en volop gelegenheid om geld uit te geven, plus de traditionele voordelen: taal, tijdzone en topadvocaten. Geen wonder dat Londen de bijnaam Londongrad heeft gekregen, of de London Laundromat, Londen de witwasmachine.
Door Poetins oorlog in Oekraïne is er onrust ontstaan in het anglo-russische paradijs. ‘Eindelijk worden ze wakker in de meest corrupte plek ter wereld’, zegt Roman Borisovitsj. ‘Hier zit meer vuil geld per vierkante meter dan waar ook.’ Al jaren organiseert de uit Rusland gevluchte anticorruptie-activist de Kleptotours, rondleidingen langs de miljoenenpanden van de oligarchen in Londen, waaronder het onlangs door activisten gekraakte pand van de aluminiumtsaar Oleg Deripaska. Lang duurde de ‘bevrijding van het pand’, zoals de krakers het noemden, overigens niet. De politie was snel ter plekke.
Bijzondere aandacht gaat nu uit naar de panden waarin de 68-jarige Poetin zelf via familie en vrienden een deel zijn vermogen zou hebben ondergebracht. Officieel verdient de president omgerekend 84 duizend euro per jaar, plus zijn KGB-pensioen. Tijdens een hoorzitting bij de Amerikaanse Senaat heeft Bill Browder, die in zijn boek Vijand van de Russische staat schreef over de corruptie in het Kremlin, gezegd dat Poetins bezit richting de 200 miljard euro gaat. Binnen de National Crime Agency is op last van de regering intussen een speciale klepto-eenheid opgezet, die jacht moet maken op Poetins ponden."


Popular posts from this blog

Oekraïne, een jaar later (4)

Het belang van de hoofddoekenkwestie

Oekraïne, een jaar later (2)