Opvattingen over de oorlog in Oekraïne (1)

 Overzicht van wat ik ondermeer schreef over deze kwestie...


23 februari

Ruw Rusland levert ook ruwe stenen aan de Antwerpse diamanthandel. De EU wil 'pijnlijke sancties' tegen Rusland, maar die diamanten kunnen ook richting een diamanthub in India gaan. In Antwerpen belanden ze nu ook al vaak in de handen van Indiërs. Dus veel verschil gaat dat niet geven, behalve dan voor de lokale economie hier. Plaatselijke reconversie dan maar?

24 februari

De analyses die de voormalige secretaris-generaal van de NAVO Willy Claes (Vooruit) gisteren maakte ivm het Kremlin waren ondermaats. Nee, Poetin is niet opnieuw en volop in de richting van stalinisme aan het evolueren, zoals Claes liet uitschijnen. Dat te denken op een moment dat Poetin openlijke steun krijgt van de extreemrechtse Baudet in Nederland, het VB hem probeert los te weken van banden met de Chinese overheid en Trump de Russische staatsleider geniaal noemt? Het is een brug te ver. Ja, de overeenkomsten tussen Stalin en Poetin moeten niet onderschat worden. Net als Stalin (in de loop van zijn leven) begint de oude Poetin steeds meer megalomane narcistische trekjes te vertonen. Er zijn zeker overeenkomsten met de Stalin van het Molov-Ribbentroppact (1939) en de jaren daarna, tot in juni 1941, wanneer Nazi-Duitsland de Sovjet-Unie gewapend binnenviel. Ook Poetin poogt nu deals te sluiten met een groot deel van extreemrechts in Europa. Maar Poetin blijft wel rechts-autoritair, daar moet je niet aan twijfelen. Poetin ziet zichzelf al heel lang niet meer als een Communist.

26 februari

Terwijl heel de wereld kijkt naar de situatie in Oekraïne en de grote vluchtelingenstromen die er op gang komen zwijgen Filip Dewinter en zijn VB er over op hun facebook pagina's en hebben ze het liever over "omvolking", "islamisering", soft drugs illegaal willen houden en het Covid Safe Ticket. Kan er eens iemand die VB'ers gaan zeggen dat dat soort holle woordenpraal alleen maar Poetin helpt? Of misschien dat het hun bedoeling is om Poetin te helpen?

27 februari

Iets waarin Poetin helemaal overeenkomt met Stalin is zijn neiging om de scheiding tussen feit en fictie grondig te doen vervagen. De waarheid doet er dan niet meer toe. De waarheid is er enkel nog om in te zetten wanneer het uitkomt. In de wereld van vandaag vervaagt sowieso de scheidslijn tussen feit en fictie. Ook staatsleiders als Trump, Loekasjenko, Xi Jinping, Bolsonaro en vele anderen hebben daar mee voor gezorgd. Van doorgedreven patriarchale godsdienst tot extreem complotdenken en een groot wantrouwen in wetenschappelijke waarheden, onwaarheden kunnen de gekste vormen aannemen. Media en feiten die er niet toe lijken te doen.
In Rusland is heel veel van het medialandschap al jaren in handen van Poetin. Op dat vlak is er ook sprake van door hem gecontroleerde oppositie tegen zijn beleid. Want die oppositie in Rusland mag weinig afwijken van wat hij wil. Door de jaren heen heeft de Russische staatsleider zijn stempel meer en meer op het Russische medialandschap gezet. De pr-machine van Poetin zet een groot deel van het medialandschap naar zijn hand, ook buiten Rusland. In opdracht van Poetin worden 'sociale media' ingezet om fake news en verwarring omtrent een heleboel zaken te verspreiden. Zo worden ook 'sociale media' steeds meer een wereld van 'fake, feit en fictie'.

Slechte sociaal-economische omstandigheden dragen gemakkelijk bij tot het meer populair worden van reactionaire en ultra-autoritaire staatsleiders. En zo zijn er veel van in de wereld. Dus mag men eindelijk eens wat meer beginnen doen aan het internationaal wegwerken van armoede, werkloosheid, het gebrek aan genoeg sociale zekerheid en onderbetaalde jobs. In hoe meer landen dat gebeurt hoe beter.

Vergeet even de diplomatie, waar is de aandacht voor andere vormen van verdediging dan de militaire of strikt militaire? Van sabotagepraktijken tot boycots, stakingen etc. bedoel ik. De wereldwijde wapenindustrie breidt intussen maar meer en meer uit...

28 februari

Kees Stad: 'Alexander Mijeev die miljardair is geworden met het leveren van gevechtshelikopters aan het Russische leger (en vele andere) moet het even zonder jacht doen. Een van de personeelsleden heeft een poging gedaan om het naar de kelder te jagen. Volgens de op Mallorca gearresteerde boordmechanicus is zijn baas "een crimineel die geld verdient met wapenhandel en nu Oekraïners helpt vermoorden" en hij heeft geen spijt en zou het zo weer doen...' De zeeman werkte al ongeveer tien jaar op het schip Lady Anastasia, dat 7 miljoen euro waard is.

Intussen levert Groen mee wapens aan Oekraïne terwijl we niet weten waar die gaan terechtkomen. In eerste instantie bij pro-Zelensky groepen vermoed ik. Maar wat daarna? Misschien wel bij het Russische leger (als buitgemaakte wapens) of bij Oekraïense Nazi's (want die zijn daar ook actief).

2 maart

De kans is naar mijn vermoeden groot dat de grootschalige militaire inval in Oekraïne op een gegeven moment stopt en Poetin zijn eisen stelt: een deel van het gebied van Oekraïne voor hem en zijn regime bijvoorbeeld en dat in de vorm van een zogezegd 'autonome nieuwe staat' waar veel Russisch gesproken wordt, een nieuwe staat waarin hij Poetinvriendelijke leiders wil. De vraag is wel: hoe gaan de regering van Oekraïne en andere regeringen in de wereld dan reageren?

Acht procent van de ingevoerde olie in de VS is nog altijd afkomstig uit Rusland. Men kan zich afvragen waarom. De VS zouden beter versneld overschakelen op een economie met een hoger aandeel in hernieuwbare energie. Hetzelfde geldt voor Rusland. Dus de VS zouden beter ook Poetin onder druk zetten om meer aandacht te hebben voor deze energievorm. Veel in Rusland draait niet alleen rond de verkoop van gas en olie maar ook rond het verbruik daarvan, naast nog wat elektriciteit uit hun kern- en waterkrachtcentrales. Investeren in hernieuwbare energie zou voor de Russen heel wat beter zijn dan veel geld steken in het Russische leger en de wapenproductie, zoals nu gebeurt.

3 maart

Het VB probeert iets goed te maken bij mensen uit Oekraïne, ook al heeft de partij nog altijd geen kritiek op Poetin. Voor vluchtelingen uit Oekraïne wil het VB "tijdelijk opvang". Voor mensen uit Azië, het Midden-Oosten of Afrika echter niet. Hetgeen manifest racistisch is. Volgens mij kan de partij hier gerechtelijk veroordeeld voor worden, als je ziet wat het VB nog allemaal op zijn kerfstok heeft.

4 maart

Nu de oorlogskas van Poetin en zijn criminele bende voor een deel is afgesloten door economische sancties en internationaal isolement, kan die bende ook nog extremer worden in wat het doet. In het Kremlin denkt men nu wellicht: 'onze middelen zijn beperkt, dus moeten we dat zo snel mogelijk compenseren met territoriale annexaties'. En ook de Poolse regering, geen regering die gemakkelijk sympathie afdwingt bij mensen in West-Europa trouwens, begint zich steeds meer te mengen in het oorlogsconflict. Zoals het er nu naar uitziet, gaan we mogelijk naar een tweedeling van Oekraïne, waarbij het oosten in handen van het Kremlin komt. Er zijn echter duidelijke indicaties dat ook de Russischsprekenden uit het oosten niet op Poetin zitten te wachten. De kans is dus groot dat dat gebied, zelfs mocht Poetin en zijn bende het in handen krijgen, nooit levensvatbaar wordt voor Poetin. Best wordt deze regio in het oosten van Oekraïne volgens mij een soort van 'autonome' en eerder neutrale regio in het oorlogsconflict, een conflict tussen de regeringen van Rusland en Oekraïne dat nog lang kan aanslepen. Het is iets wat uit de brand gesleept zou moeten worden bij onderhandelingen, een soort bufferregio bij het conflict tussen de staten en regeringen van Oekraïne en Rusland dat al vele jaren aansleept. Zoals men nu bezig is kunnen we stellen dat de kans op een Derde Wereldoorlog al te groot is, en dat er in Oekraïne onnoemelijk veel leed plaatsvindt.

Om mensen aan te vallen is het mij niet te doen.
Maar Wit-Rusland is nog steeds opvallend wit.
Loekashenko interesseert het geen sikkepit.
Hij houdt veel van de poen.
Ik wil niet mensen verdacht maken.
Maar Loekashenko's land lijkt in dit
verdacht veel op Polen,
of op Rusland.
En ja, het kan veel mensen kraken.

5 maart

Tegen het leger van een extreem autoritaire Russische regering vechten maar wel aan de zijde van o.a. Neonazi's, dat lijkt me geen comfortabele situatie.

6 maart

We kunnen vanuit West-Europa als linkerzijde veel meningen de wereld insturen over de Rusland-Oekraïne-Polen-Wit-Rusland kwestie, maar belangrijker is wat de mensen uit de linkerzijde uit dat deel van de wereld ervan vinden. Zij zijn het immers die vooral onder de situatie lijden nu. Ik probeer dan ook regelmatig interessante stemmen uit de linkerzijde daar in mijn berichtgeving via 'sociale media' aan bod te laten komen.

7 maart

Russische soldaten zouden zich best één voor één beginnen overgeven in Oekraïne. En internationaal zou daar best ook voor opgeroepen worden, met de belofte daarbij druk te zullen zetten op de Oekraïense overheid om daarna niet aan allerlei praktijken van weerwraak te gaan doen tegen die soldaten die zichzelf overgeven. Ook moeten de Russische ex-soldaten de kans krijgen om naar een Europees land te ontsnappen.

8 maart

Uit De Morgen: "Waar in het verleden het olierijke Venezuela een belangrijke leverancier was voor de Verenigde Staten, keerde de socialistische president Hugo Chávez (1999 - 2013) zijn land af van de ‘imperialistische’ buur en haalde de banden aan met onder andere China en Rusland. Tegelijkertijd sprong Rusland in het gat dat Venezuela in de VS liet vallen. Nu liggen er opnieuw kansen voor Venezuela in de VS. “Onze olie is beschikbaar voor wie haar maar wil kopen”, zei de Venezolaanse president Maduro vorige week, “of het nu een investeerder uit Azië, Europa of de VS is.” Vorige week bleek ook al dat Poetins Latijns-Amerikaanse bondgenoten een neutralere positie kozen dan hij wellicht hoopte, Cuba, Venezuela en Nicaragua stemden niet tegen, maar onthielden zich van stemming over een VN-resolutie die de Russische agressie veroordeelde. O.a. vermits deze staten nog altijd lippendienst aan Poetin bewijzen zie ik de regeringen ervan niet als authentiek socialistisch. Het blijft natuurlijk een complexe kwestie. Trump heeft als president vaak zoete broodjes gebakken met Poetin maar van de regeringen van Cuba en Venezuela moest hij natuurlijk niks hebben. Uit De Morgen ook: "Nog geen twee jaar geleden kondigde president Trump aan dat de VS Maduro vervolgen voor ‘narco-terrorisme’, hij plaatste een beloning van 15 miljoen dollar op het hoofd van de Venezolaanse president. Nu zit de regering-Biden met diezelfde Maduro rond de tafel." In een eerste ontmoeting hebben beide partijen zo hoog mogelijk ingezet. Maduro eiste een einde aan alle Amerikaanse sancties. De VS eisten onder andere "eerlijke verkiezingen" en een veroordeling van Poetin. De afstand was voorlopig niet overbrugbaar.

Ik heb mij afgevraagd wat ik zou doen als ik Oekraïner zou zijn en niet ver van de vuurlinie zou wonen in het land dat het Russische leger is binnengevallen. De vooruitzichten voor de Oekraïners zijn zeer slecht. Het is niet voor niets dat er zoveel mensen het land ontvluchten, in de eerste plaats vrouwen en kinderen. De propaganda oorlog is ook volop bezig. Het is mogelijk dat Poetin op een gegeven moment kernwapens zal gebruiken. Dit internationale conflict kan nog volop verder escaleren. Het conflict loopt over van nationalistisch en militaristisch gedrag, zeker dat van de Russische overheid.
Het lijkt er niet op dat de Russische soldaten altijd zo goed weten waar ze mee bezig zijn. Gisteren vertelde VRT-journalist Jan Balliauw, ooit centrale figuur binnen het alternatieve Antwerpse Radio Centraal, dat er zelfs sprake van zou zijn dat er Russische soldaten zijn die denken dat ze slechts bij een militaire oefening betrokken zijn. Ze zijn afgesloten van de buitenwereld vertelde Balliauw, een gsm hebben ze niet bij hun. Ook heeft Poetin al jaren veel van de Russische media onder zijn controle. Als demagoog heeft hij veel Russen vaak op het verkeerde been gezet. Het heeft vruchten afgeworpen voor hem en zijn beleidsopties want veel Russen lijken hem nog altijd te steunen. De vraag is dus in hoeverre men binnen het Russische leger echt weet waar men mee bezig is. De legerleiding zal het hen niet vertellen. We kunnen ons afvragen in hoeverre Russische soldaten beseffen dat ze aan een grootschalige militaire operatie bezig zijn en in hoeverre ze weten hoe 'het Westen' of de Oekraïense regering daar op reageren.
In Oekraïne lijkt het zo te zijn dat men vooral in o.a. de anarchistische of libertair socialistische beweging goed weet waar men mee bezig is, eigenlijk is ook het aantal goed geïnformeerde Oekraïeners klein vermoed ik want het is een complex conflict.
Indien ik zou meestrijden zou ik aan de zijde van Oekraïense anarchisten proberen te strijden, zeker niet aan de zijde van ultranationalisten. De anarchisten krijgen nauwelijks internationale aandacht van mensen of media. Zij zijn met zeer weinig in Oekraïne en kunnen dus ook niet echt een eigen stempel zetten op het conflict. Zelfs iemand als journalist Balliauw, die ik zeer goed geïnformeerd vind overkomen, heb ik nog geen aandacht zien hebben voor Oekraïense anarchisten hun strijd. Er zullen zeker veel mensen het laf van me vinden maar ik zou, als ik Oekraïner zou zijn, dus weg proberen te vluchten uit Oekraïne. De NAVO mengt zich niet echt, om een verdere escalatie van het internationale conflict te vermijden. Maar dit laat vechtende Oekraïners volop onbeschermd. Ik zou mijn kritiek op Poetin en zijn criminele bende verderzetten in een ander land dan Oekraïne, strijden met een scherpe pen en op een andere manier omgaan met media dan de meeste mensen, in een ander land dan Oekraïne me engageren in sociale projecten.

9 maart

Al jaren laten ongeveer alle beleidsmakers in West-Europa uitschijnen dat we er wel komen. De coronacrisis? 'We komen er wel'. De klimaatcrisis? 'We komen er wel.' De grote rol van de wapenhandel in de wereldeconomie? 'We komen er wel.' Wanneer gaat men nu eens toegeven dat we er niet komen zonder grote veranderingen?

Poetin is een multimiljardair, dus zelf kan hij wel tegen een stootje. Onderschat ook het economisch machtsblok China-Rusland niet. En wie zegt dat Poetin oorlog gaat blijven voeren? Want ik ben daar niet zo zeker van. Economisch gezien zou dat Rusland niet goed uitkomen.

N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt dat Oekraïne zit vervlochten in zijn familiegeschiedenis. De Wever komt uit een extreemrechts nest. Na de val van het IJzeren Gordijn trok zijn vader geregeld naar Oekraïne. “Hij nodigde ook veel Oekraïners uit bij ons thuis”, zegt De Wever. Ik weet toch niet of dit allemaal zoveel wil zeggen. De Wever is wellicht superrijk intussen, na al die jaren poen scheppen als politicus. Maar Oekraïne is sinds 2020 het armste land van Europa.

10 maart

Ook de schandalig rijke Elon Musk van Tesla roert zich in de oorlog. "Ukrainian Tesla employees who are asked to return to defend their country will receive pay for at least three months, according to an email the company sent on Monday to employees in the Europe, Middle East and Africa region." Dat er ook veel geld achter zit om Oekraïense mannen te laten vechten in een uitzichtloze oorlog, in plaats van ze toe te laten te vluchten bijvoorbeeld, was me al eerder duidelijk. Intussen wordt de Russische massa wel volop gemanipuleerd door demagoog Poetin. Met zijn fake news, grootnationalistische propaganda en de zeer misleidende Russische media. Een andere soort klassieke media in Rusland zijn intussen helemaal gemarginaliseerd. Al is er ook nog dissidentie in het land op 'sociale media' in dit verband, maar in hoeverre Poetin dit in de toekomst nog gaat toelaten?

11 maart

De Morgen interviewde ex-Navo baas Wesley K. Clark. Met zo'n ex-Navo baas gaat men niet tot vrede kunnen komen lijkt me. De Morgen: 'Polen wil intussen zijn oude Mig-gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne geven via de VS maar Washington vond dit geen goed idee. Hoe ziet u dit?'
“Dit is volgens mij uitvoerbaar maar niet via de VS. Ze zouden de vleugels van de gevechtsvliegtuigen kunnen afnemen en ze vervolgens over de grens rijden van Oekraïne, waar je ze weer kan samenstellen. Of ze kunnen Oekraïense piloten ze over de grens laten vliegen. Dit kan wel niet in naam van de NAVO gebeuren, enkel op initiatief van individuele landen.” Neemt hij Poetin en ons voor idioten of zo?

12 maart 

Oorlog in een Europees land? Zet dan de Russische oligarchen meer financieel onder druk zou ik zeggen, internationaal. Zelfs 'het Westen' doet dat nog altijd te weinig.

13 maart

Eerst schuurde N-VA-Kamerlid Theo Francken jarenlang aan tegen de Poetinvriendelijke variant van het VB. Daarna wou hij veel Oekraïense mannen die niet gewapend strijden tegen het Russische leger de toegang tot België ontzeggen. Nu is hij er geen voorstander van om de Oekraïense vluchtelingen een A-kaart toe te kennen 'die toegang geeft tot de sociale zekerheid en een leefloon'. Francken: "Ik pleit voor de invoering van een nieuwe verblijfskaart: de T-kaart voor tijdelijk ontheemden. Geen A-kaart en geen leefloon. Wel bed, bad, brood, en begeleiding en beperkt weekgeld." Discriminatie Theo, altijd maar weer die hang naar discriminatie. Waarom?

14 maart

Het Laatste Nieuws schetste wat er gebeurt als er een atoombom op Brussel valt: twee miljoen doden en drieënhalf miljoen gewonden.
Oorlogsverslaggever Robin Ramaekers: “Dat vond ik nodeloze paniekzaaierij. Ik ben wel bang dat de NAVO zich laat meesleuren." Tja, wij kiezen er niet allemaal voor om het leven te gaan leiden dat steeds meer op dat van een oorlogsverslaggever lijkt Robin Ramaekers, ik toch niet. Dat het NAVO hoofdkwartier in Brussel is en er nog steeds kernwapens in de wereld zijn? Ik kan er echt niet blij mee zijn.

15 maart

De Morgen brengt een interview met Rusland-Oekraïne kenner Paul D’Anieri. Die bracht "in 2019 een klepper uit over de relaties tussen Oekraïne en Rusland, twintig jaar na zijn eerste boek over het thema. Het helpt dat de man Russisch en Oekraïens verstaat." Hij is opvallend positief over fascistische en andere extreemrechtse invloeden in het Oekraïense leger. “De regering wou deze organisaties laten verwateren, zodat ze niet achter de regering zelf aankwamen. Je wilt niet dat er onafhankelijke legers in je land rondlopen. Wat je wilt zijn mensen die bereid zijn om te vechten.
Als je zoals ik veel interviews doet met deze mensen, dan zie je dat hun rechts-nationalisme of fascisme of wat dan ook veel vormen en gradaties kent. Dit zijn jonge mensen met een wirwar van verschillende tegenstrijdige en soms gewoon totaal maffe ideeën, maar wat ze gemeen hadden was dat ze bereid waren om te vechten. En dus werden ze gevraagd om dat te doen, maar bij de parlementsverkiezingen staat Oekraïens extreemrechts nergens. Ze krijgen 2 procent van de stemmen.” Blijft het gegeven dat extreemrechts niet alleen veel invloed heeft in Europa maar ook in Rusland. Dus of ik zo blij moet zijn met het Oekraïense nationalisme? Nee, ik ben er niet blij mee.

Uit De Morgen: "Zelfs als de oorlog snel is afgelopen, zal het nog vijf jaar duren voordat de levensstandaard van de Russische burgers die van 2021 weer evenaart." Tja, Poetin schopt wild om zich heen maar hoe meer hij dat doet hoe meer hij Rusland en enkele buurlanden ervan in een puinhoop zal achterlaten. Het doet wat denken aan hoe Poetin zijn bondgenoot Assad met Syrië is omgegaan. Dat land werd steeds meer een puinhoop, o.a. door hoe Assad bezig was. Hier in België wierp Filip Dewinter zich toen op als bondgenoot van Assad. Men moet niet vragen wat er met België zou gebeuren als Dewinter het hier voor het zeggen zou hebben.



Popular posts from this blog

Oekraïne, een jaar later (4)

Het belang van de hoofddoekenkwestie

Oekraïne, een jaar later (2)