Focus op Latijns-Amerika, media en film/docu

Overgenomen van Fiebre...

29.10.08 • 20u30 • gratis • Kleine Zaal, Arenbergschouwburg

MESTIZO CORTO

AMBRASSBAND door ANDRÉS LÜBBERT
UN SEGURO HOGAR EUROPEO door GONZALO MARCUZZI
DESARMADOR door FAUSTO ANSALDI
HOMEWORK (DIT WAS IK) door ORLANDO VERDE

De Belgisch-Chileense Andrés Lübbert werkt sinds 2004 als regisseur, cameraman en monteur aan het vastleggen van verhalen uit zijn multiculturele omgeving. Zijn documentaires werden vertoond op 20 internationale filmfestivals. Met zijn documentaire ‘Búsqueda en el silencio’ (2007) ontving hij een Special Mention op het Internationale Film Festival van Bogota. En ‘Mendoza Territorio Punk’ (2007), een documentaire die hij co-regisseerde werd uitgezonden op Canal 7 (Argentijnse publieke omroep). ‘Ambrassband’ is een kortfilm over de gelijknamige Antwerpse fanfare.
Gonzalo Marcuzzi won in 2000 een beurs met zijn documentaire ‘La industria de la muerte’, waarmee hij in Rome ging verder studeren en werken aan zijn docu-portfolio. Marcuzzi beschikt inmiddels over een uitgebreid repertorium kortfilms, documentaires en videoclips en bezondigt zich ook af en toe aan videopoësie. ‘Un seguro hogar europeo’, of ‘A safe European home’ is één van zijn meer persoonlijke werken waarin hij de oorzaken en gevolgen van de verschillende migratiestromingen van Europa naar Argentinië en vice versa onder de loep neemt. Marcuzzi is zelf Argentijn en kleinkind van Europese migranten, en verblijft sinds 2002 in Spanje.
De in Spanje verblijvende Argentijnse duizendpoot Fausto Ansaldi maakt met Desarmador een verfilming van een kortverhaal van zijn eigen hand en ging op zoek naar beelden in Antwerpen, Madrid en Buenos Aires. Wie Ansaldi zegt, zegt poëzie, humor en een flinke portie lef. In het dagelijks leven kan hij zijn ei kwijt bij circus-theatergroep La Llave Inglesa. Samen met collega Yeyo Guerrero maakte hij al heel wat kortfilms, waarvan onlangs ‘El explotado’ de Juryprijs ontving tijdens het Festival voor Kortfilms in Barcelona. Ansaldi is dus niet aan zijn proefstuk toe; hopelijk schopt hij het met deze soloregie minstens even ver.
Orlando Verde, een Venezolaan die Antwerpen enkele jaren geleden als vaste verblijfplaats koos, heeft een grote artistieke honger, die zich reeds vertaalde in poëzie, kortverhalen, scenario’s en kortfilms. Reeds tweemaal won hij in Venezuela de eerste prijs op verschillende nationale kortverhalenwedstrijden en in België won hij de tweede prijs op de Kortverhalenwedstrijd van Maison de l’Amérique Latine in Brussel. In 2005 maakte hij naar aanleiding van de dag van de vrouw de documentaire ‘Mujeres’ over Latijns Amerikaanse vrouwen in Antwerpen. De kortfilm ‘Homework (dit was ik)’ werd in 2007 genomineerd voor de amateur-documentairewedstrijd Holland Doc.


Overgenomen van www.111111.be :


De rol van de media in Venezuela
Donderdag 30 oktober, 19u00
Atlas, Carnotstraat 110, 2060 Antwerpen


Ronnie Ramirez spreekt over de participatieve gemeenschapstelevisies in Venezuela.
Deze Belgisch-Chileense cineast geeft les op de audiovisuele afdelingen van het Rits en Sint-Lukas.
Daarnaast draaide hij ook al een aantal sociaal geëngageerde documentaires waaronder Les Fantômes de Victoria
(1999), Palestine, ceux qui gardent la clef (2003) en Plein Publiek (2004). Momenteel geeft hij les in Venezuela voor de nieuwe gemeenschapstelevisie Vive TV.
Deze voordracht kadert in “Toma la Palabra!”, een samenwerkingsverband tussen de Latijns-Amerikaanse Federatie, CATAPA en Vormingplus streeft naar een brede, grondige kennis en inzicht over ontwikkeling en globalisering in Latijns-Amerika.
Het wil een kritisch bewustzijn over actuele situaties in Latijns-Amerika bevorderen.
Meer info:
Latijns-Amerikaanse Federatie
Natasha Casteleyn
03 294 53 58
www.tomalapalabra.wordpress.com
Organisatie:
Latijns-Amerikaanse Federatie, CATAPA en Vormingplus

Popular posts from this blog

Circa 2008

Een blik op de week in de wereld (1)

Hoe gevaarlijk is dit nieuwe Coronavirus geworden (gepost op 18-3-2020) ?