De electorale situatie in Antwerpen

Met de vele stemmen voor Pvda+ en sp.a rood tijdens de federale parlementsverkiezingen wordt het Marxisme opnieuw een factor van belang in Antwerpen, zelfs Lenin en Trotski komen terug om het hoekje kijken. Ook Groen! wordt belangrijker in het Antwerpse, maar of burgemeester Patrick Jansens nog ooit een grote electorale comeback maakt is maar de vraag. Sp.a haalt in ieder geval heel wat minder stemmen in het Antwerpse dan tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.
Bart De Wever was al een tijdje de nieuwe pion op het schaakbord van de Vlaamsgezinde bourgeoisie, en is nu uitgegroeid tot belangrijkste schaakstuk. Ik ben ook benieuwd naar de rol van de moslima's in de toekomst. De AEL riep alvast op om voor Groen! te stemmen en sommige moslima's organiseren zich binnen Baas Over Eigen Hoofd (BOEH). De feministe Ida Dequeeker (al sinds de tijd van de Dolle Mina's een voortrekster bij feministes in Vlaanderen) is één van de initiatiefneemsters, hier is een interview met haar over BOEH.
Extreem-rechts is nog zeker niet uitgespeeld in Antwerpen, maar lijkt wel over zijn hoogtepunt heen te zijn. En voor de idee van directe democratie of basisdemocratie was er heel weinig aandacht tijdens de voorbije verkiezingen.

Popular posts from this blog

Over Dedecker, De Wever en Baudet

De bosbrossers tonen ons een deel van de weg naar een beter leven

Bedenkingen na de Britse verkiezingen