Een blik op de week in de wereld (1)


De jeugdwerking van vzw 't Uilekot staat op de helling. Door de interne staatshervorming kan de vzw niet meer terecht bij de provincie Oost-Vlaanderen voor financiële ondersteuning. Er is geen overgangsjaar voorzien om te kunnen passen in reglementen bij de Vlaamse Gemeenschap, afdeling Jeugd. Daarom deze film...

<>

Sveinung Legard evalueert de deelname van Communalisten in de gemeenteraadsverkiezingen van 2007 in Oslo.

<>

Activisten van Groenoord willen een langdurige bezetting van een bos in Antwerpen, komende zaterdag, 6 juli, organiseren de activisten een open dag in het bos dat bedreigd wordt met verdwijning.

<>

Heeft er iemand de nieuwbakken bekende N-VA politica zondag op tv gezien die "vreemde mensen" graag naar Marokko stuurt om hen daar een gevangenisstraf uit te laten zitten? Ja Marokko, dat land waar gevangenisomstandigheden onmenselijk zwaar zijn.
Ze zat aan tafel in "een debat" met drie andere partijpolitici, en alle vier willen ze gevangenissen bijbouwen in dit land. Dat "gevangenistekort" blijft er echter altijd, zelfs als men nog veel meer dure gevangenissen bijbouwt, in een maatschappij die door haar duaal karakter criminaliteit volop in de hand werkt.


De N-VA bekendheid is trouwens vooral een mannenkwestie: ofwel zet je jezelf als vrouw in de schaduw van Bart De Wever (Liesbeth Homans in Antwerpen, Sarah Smeyers in Aalst), ofwel wordt je op een zijspoor geplaatst (Frieda Brepoels), ofwel verlaat je met slaande deuren de partij (Kim Geybels).

Antwerpen, Aalst en Dilbeek zijn de meest omstreden bastions van de N-VA. Eerst een voormalige bekende VB'er (Jurgen Ceder) die men eerherstel wou geven en nu ook een schepen die vorige week zijn broek afstakvoor 400 mensen als provocatie richting Franstaligen, dat moet daar een speciale sfeer zijn bij N-VA Dilbeek.


Dat men het wetenschappelijk en objectief gehalte van Bart De Wever als historicus best niet te hoog inschat bewijst zijn medewerking aan dit studiecentrum, dat me op het eerste zicht van nieuw-rechtse signatuur lijkt te zijn. Dus hier heeft De Wever wel tijd voor en voor zijn werk als beleidsmaker bij verschillende overheden niet altijd of...?
Andere bekende namen die opduiken als medewerkers: die van (hoe kan het ook anders?) Jan Creve.. van actiegroep Doel 2020 en vroeger het tijdschrift Vrijbuiter!, en ook die van Luc Pauwels.. wellicht dezelfde Pauwels als die van het nieuw-rechtse tijdschrift TeKoS.


<> 

De zaak Edward Snowden blijft de gemoederen beroeren. Wat een raar verhaal.. het levert de partij van Obama toch ook weer behoorlijk wat imagoschade op.
Intussen blijft de partijpolitieke linke...rzijde in de VS wel sterk verdeeld, waar libertaire socialisten als Noam Chomsky, Michael Albert, David Graeber, etc. gebruik van kunnen maken om hun eigen populariteit te verzekeren.
Of er iemand die grote libertaire impact in de Amerikaanse linkerzijde gaat kunnen doorbreken is nog maar zeer de vraag. Als je bekende libertaire schrijvers en activisten als Emma Goldman, Howard Zinn en Murray Bookchin in de libertair-linkse traditie van je land, een centralistische superstaat, hebt staan is dat alvast niet gemakkelijk. Bovendien is "individuele vrijheid" in de VS nog steeds van groot belang, en daar sluit de (sociaal-)libertaire traditie goed bij aan, net zoals de Amerikaanse Occupy beweging.

 
<>

Niet lang geleden ging de vzw Labo van start. Het begon met een interessante, leerrijke en plezierige avond in Gent, de moeite waard om me te verplaatsen van Antwerpen naar Gent. Een nieuw avontuur is begonnen, de ruimte voor meer dialoog en bewustwording opengebroken. Nu is ook de website online.
Leren Ageren Bewegen Organiseren

Popular posts from this blog

Circa 2008

Hoe gevaarlijk is dit nieuwe Coronavirus geworden (gepost op 18-3-2020) ?