Interessante activiteiten in het Antwerpse (23 september - 7 oktober)



"Op 23 september om 18u is iedereen welkom in Berchem voor de algemene vergadering van Vredesactie. In het kader van onze nieuwe CTRL+ALT+EU campagne hebben we Frank Slijper uitgenodigd.
Frank werkt als onderzoeker bij de Nederlandse Campagne tegen Wapenhandel en Transnational Institute. Daar volgt hij al jaren de ontwikkeling van het militaire Europa, de invloed van de defensie-industrie op het Europees beleid en de Europese wapenexport. Hij is oa. auteur van het rapport 'Guns, debt and corruption - military spending and the EU crisis' (2013). Kijk hier voor meer artikels van FS: http://www.tni.org/users/frank-slijper We hebben hem uitgenodigd om ons meer achtergrond te geven over het militaire Europa en met hem in gesprek en discussie te gaan over hoe we dat aanpakken.
We zorgen voor eten, zodat we kunnen starten om 18u, bij Vredesactie (Patriottenstraat 27 - Berchem).
Wil je er graag bij zijn? Geef ons een seintje op roel@vredesactie.be"

<>

Dinsdag 24 september, 20u30
Zuidcafé
De lange weg van Zuid-Afrika
Bijna 20 jaar geleden kwam er een einde aan de apartheid in Zuid-Afrika. Nelson Mandela werd de eerste zwarte president. Vandaag kampt het land nog steeds met grote problemen. Op een aantal vlakken werd zeker vooruitgang geboekt, maar de uitdagingen blijven enorm. Veel grote bedrijven zijn in handen van blanke eigenaars. De apartheid is dan wel afgeschaft, de economische segregatie blijft overeind. In de wijnsector is dat niet anders. Maar hoe 'fair trade' zijn de Zuid-Afrikaanse wijnen in de wereldwinkels? En wat betekent deze handel voor de doorgaans zwarte landarbeiders? Leo Ghysels, werkzaam op de Zuiddienst van de Oxfam-Wereldwinkels, kent de sector goed en verblijft geregeld in Zuid-Afrika. Hij schetst een kritisch en realistisch beeld van de toestand in het land. Paul Schrijvers is gastheer. Aansluitend kan je enkele Zuid-Afrikaanse wijnen proeven.
Het Zuidcafé is een organisatie van de Antwerpse Oxfam-Wereldwinkels, 11.11.11 en Vormingplus i.s.m. De Roma en Mo*-Magazine en met de steun van de Provincie Antwerpen.
<>

Vrijdag 27 september om 19u: Debat en Sensibilisatie Stop Genitale Verminking. Atlas, Carnotstraat 110, Antwerpen. Een initiatief van Boulevard Amandla en  Gams vzw.

<>


Op zaterdag 28 september (vanaf 14u) organiseert Occupy Antwerp een speaker's corner/open podium op het Conscienceplein.

De corner is er al, nu nog de speakers...

Loop je nu al maanden rond met het gevoel dat je hét uit je systeem wil gooien en plein public? Weet je iets wat niemand anders weet? Ben je verontwaardigd/boos/pissed off, heb je de roze bril gevonden of de oplossing voor àlle problemen, en is dat delen uiterst belangrijk voor jou? Grijp dan nu je kans.

Mic check, speech, stand up comedy, poëzie, zang, mime en/of gebarentaal, het kan allemaal en je krijgt er 5 à 10 minuten voor.

Iedereen welkom!







Op zaterdag 28 september (vanaf 18u): Studiedag: Trauma's bij kinderen en vrouwen uit oorlogsgebieden en de invloed op de samenleving. YWCA, Paleissstraat 39, Antwerpen. Een initiatief van Boulevard Amandla en Amuka vzw.


<>

Antwerpen, een GAS(t)vrije stad ?
Debat met vragenvuur over GAS-boetes
Praktisch:
Dinsdag 1 oktober 2013
Om 20u
Zaal De Stroming - ACV-gebouwen - Nationalestraat 111 - 2000 Antwerpen
GAS-boetes zijn de laatste maanden niet uit het nieuws weg te slaan. De soms compleet absurde redenen waarom mensen een boete krijgen, de uitbreiding van de wet in mei ondanks verzet van meer dan 200 organisaties uit het middenveld, of aangekondigd als efficiënt middel ter bestrijding van overlast in menig gemeentebestuursakkoord.

Een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS) is een straf, meestal een boete, die een gemeente kan opleggen voor inbreuken op zijn gemeentereglement. Het is op die manier een instrument om op lokaal niveau een antwoord te bieden aan de problematiek van openbare overlast.

De Belgische GAS-wet zorgt voor een nationaal kader maar het is telkenmale de lokale overheid die er de concrete invulling aan kan geven,  tot zelf GAS-boetes niet gebruiken.

In Antwerpen maken GAS-boete een deel uit van het beleid om overlast te bestrijden.

Een panel van vier – voor- en tegenstanders, opiniemakers en politici – ondergaan een “vragenvuur” rond het gas-boete-beleid in Antwerpen.
  • Godfried Geudens - veiligheidsadviseur Burgemeester De Wever
  • Freya Piryns (Groen) - Gemeenteraadslid
  • Jos Vander Velpen - Voorzitter Liga voor Mensenrechten
  • Koen Van Heddeghem - VVSG – Coördinator Lokale Politie en Veiligheid
  • Moderator: Johnny Vansevenant (VRT)

Een vragenvuur betekent dat de vragen in de eerste plaats uit de zaal komen en niet van een moderator én dat het debat meer tussen zaal en panel is dan tussen panelleden onderling. U stelt dus de vragen! Heeft u een vraag? Stuur ze vooraf door naar info@vredesweek.be. De moderator bundelt ze per thema en u kunt uw vraag de avond zelf rechtstreeks stellen. 


Inkom: vrije bijdrage.

Een organisatie van de Vredesweek i.s.m. Pax Christi Vlaanderen, Masereelfonds, ACV Antwerpen, VOS, PVDA, Motief, stRaten-Generaal, Vredesactie, Common Antwerpen, Broederlijk Delen, Ambrassade, Scouts en Gidsen Vlaanderen, Kras Jeugdwerk, TegenGAS, Chiro Antwerpen, Samenlevingsopbouw Antwerpen stad vzw, Liga voor Mensenrechten en Hand in Hand.

<>

woensdag 2 oktober om 20u

"Stine Marie Jacobsen is invited for a residency of six months in AIR Antwerpen, until December 2013. In her work she departs from the sociocultural context. During her stay she met the Occupy Antwerp movement and the phenomenon of the GAS tickets, which led her to the more general question of the role of law in society. In the meantime she further develops her project: Direct Approach, which originated during her stay at Kunstlerhaus Bethanien in Berlin.

Direct Approach as well as a related publication is also the topic of this AIR Tailor Made. In this project Stine Marie Jacobsen approaches German citizens in a variety of public spaces and institutions, asking them to describe their own traumatic memory of a violent film scene. Each citizen is then asked whether they want to play the role of the victim, perpetrator or bystander in a reenactment of the scene."

at Lock-keeper's house AIR

Adres: Oosterweelsteenweg 3, Antwerpen 

<>

donderdag 3 oktober
start van 7 dagen Sociale film in de Klappei
Klappeistraat 2, Antwerpen

<>

Maandag 7 oktober, 19u30

 MM1*: Sunlight Forever + mediadebat

In augustus 2005 verhuisde de studio van Radio Centraal voor één week naar kraakpand Villadelfia aan de Scheldekaai. Luisteraars konden er naar believen binnenlopen, er was een bar en bij momenten live muziek of een barbecue, en doorlopend ruimte voor initiatief. De documentaire volgt deze week op locatie vanaf het startconcert op en omheen de reuzeboeien op de kaai. Sunlight Forever illustreert goed de eigenzinnige programmatie van de radio en de bijzondere biotoop die daar sinds 1980 omheen gegroeid is.

Regie: Chris Gillis & Rufus Michielsen
België / 2005 / 72 min

Na de documentaire volgt een mediadebat met beleidsmakers en actoren uit de alternatieve media. Meer info op radiocentraal.be en vooral hier.

Inkom: vrije bijdrage

* MM = Maandelijks op Maandag: een reeks van tien maatschappelijk bewogen filmavonden, elke eerste maandag van de maand in Klappei, Klappeistraat 2, Antwerpen

Popular posts from this blog

Oekraïne, een jaar later (4)

Het belang van de hoofddoekenkwestie

Oekraïne, een jaar later (2)