Over de PVDA en zijn campagne voor de komende parlementsverkiezingen

Met zijn nieuwe kiescampagne zet de PVDA opnieuw een groot deel van links in de schaduw, links vooral in de zin van anti-kapitalistisch, zoals ook vroeger links dacht over het kapitalisme dus, of op zijn minst toch sterk in die richting gaande, dus niet centrum-links... Libertaire socialisten en radencommunisten bijvoorbeeld hebben om allerlei redenen niet de neiging om aan parlementsverkiezingen deel te nemen. De PVDA ziet dat anders. Vinden jullie het een goed idee dat de PVDA volgend jaar aan de parlementsverkiezingen deelneemt? Die kiescampagne zal veel geld kosten en nogal wat tijdsbesteding en energie vergen.
Indien de campagne mislukt en de PVDA weinig of geen verkozenen behaalt zal er veel daarvan verloren moeite zijn geweest, moeite die ook gestoken had kunnen worden in het proberen te versterken van lokale democratie in veel gemeenten, het ijveren voor hogere inkomens voor gemeenteraadsleden in de kleine steden om het onevenwicht in vergelijking met de inkomens van parlementsleden weg te proberen werken,...
En men kan zoals de PVDA wil ook 40.000 mensen bevragen tijdens die kiescampagne maar indien veel van die mensen weinig politiek bewustzijn hebben is die polsslag niet veelzeggend.
De PVDA die iets in de pap te brokken heeft en als schrik van het establishment
? Dat kan alleen als de partij in de wijken en de gemeenten ingeworteld geraakt en niet al te veel vervreemdt van groepen die opkomen voor directe democratie. Ik vrees echter dat parlementarisme die vervreemding van zo'n groepen juist in de hand kan werken.

Naar de PVDA staren als een konijn naar een lichtbak heeft geen zin. Anderzijds is het wel zo dat veel van wat met links en deelname aan verkiezingen in Vlaanderen te maken heeft momenteel naar zich toe getrokken wordt door PVDA en Groen, 2 partijen die allebei niet ver van de kiesdrempel in het parlement te situeren zijn. Het zijn die 2 partijen vooral die heel veel steun kunnen krijgen van andere linksen in de aanloop naar verkiezingen toe, of die steun juist niet kunnen krijgen. Ik weet zelf nog niet of ik de PVDA meer waardevol vind dan Groen, daarvoor ken ik de beide partijen te weinig. Ik zie de PVDA bijvoorbeeld zich beroepen op het marxisme maar tegelijkertijd niet veel interesse tonen voor sociale en politieke filosofie, wat ik raar en verwarrend vind want Marx was meer een sociale en politieke filosoof dan een politicus met dossierkennis als het over overheidskwesties gaat.

Popular posts from this blog

Oekraïne, een jaar later (4)

Het belang van de hoofddoekenkwestie

Oekraïne, een jaar later (2)