Over Bart De Wever en Bert Anciaux

Bart De Wever in De Morgen: "Er zitten bijna 1.200 Marokkanen achter de tralies in België. Met die mensen alleen al kan je een volledige gevangenis vullen." Hij had ook kunnen zeggen: "Er zitten bijna 1.200 mensen van Marokkaanse afkomst achter de tralies in België. Daarbij zitten er ongetwijfeld veel sociaal en cultureel ontwortelde jonge mannen die hun weg moeilijk vinden in de Belgische samenleving en daarom gemakkelijk gesocialiseerd worden in criminaliteitsnetwerken. We moeten er voor zorgen dat dit verandert en jongeren beter onderwijs, betere begeleiding en betere sociale vangnetten krijgen." Zoiets zegt iemand van de N-VA echter nooit.
Ik denk dat er in de jaren negentig toch nog veel rechtsen zaten in de Volksunie (VU). Dat verklaart ook waarom daarna een meerderheid in de VU Bert Anciaux liet vallen om de N-VA te vormen.
De VU koos in de jaren negentig echter voor een progressieve voorzitter met als naam Bert Anciaux, hij moest de minder populair wordende partij op een nieuw spoor zetten. Hij werd als voorzitter gekozen denk ik omdat hij toch nog graag af en toe sneren maakte naar Franstaligen toe. Bert Anciaux had dus ook zijn niet-progressieve kantjes. Wel stond hij erg open voor een streven naar een progressief antimilitarisme.

Ik herinner me wat journalist Jos Bouveroux op de radio zei toen Bert Anciaux voorzitter was en de vergelijking maakte met New Labour, dat de omgekeerde richting insloeg in Groot-Britannië.. en dat Tony Blair daar een rechtse kracht was in een partij met een linkse traditie, terwijl Bert Anciaux volgens hem een linkse kracht was in een partij met een rechtse traditie. Ook Hugo Coveliers zat trouwens ooit nog in die "linkse fractie" binnen de VU. 

Popular posts from this blog

Circa 2008

Een blik op de week in de wereld (1)

Hoe gevaarlijk is dit nieuwe Coronavirus geworden (gepost op 18-3-2020) ?