Over Angela Merkel en de verkiezingen van gisteren in Duitsland

Een vrouw aan de leiding van de CDU-CSU werpt zijn vruchten af blijkbaar: maar liefst 44% van de vrouwelijke kiezers stemden voor de partij van Angela Merkel. Nog opvallend van resultaten: in Oost-Duitsland behaalt het "ultralinkse" Die Linke nog steeds meer dan 23% van de stemmen en ondanks de armoedesituatie van veel oude mensen in Duitsland is de partij van Merkel het meest populair in de leeftijdsklasse van mensen boven de 60 jaar oud.
Wat die vele Duitse kiezers in Angela Merkel zien snap ik niet goed, het lijkt me één van de saaiste vrouwen in Europa. Misschien is het dat wel en willen ze na de vele jaren van Nazi sukses en DDR tirannie tijdens de vorige eeuw nu gewoon een behoorlijk saai en zogenaamd stabiel Duitsland.
In het turbulente Europa van nu is dat echter niet mogelijk en als Duitsland zo rechts blijft als nu wordt de populariteit van het nazisme er mogelijk opnieuw groter. Griekenland is immers niet zo heel ver van Duitsland.

In de jaren 80 was Angela Merkel nog kraakster in Oost-Berlijn, nu is ze misschien wel de machtigste vrouw op aarde. Het kan verkeren.
 

De Piratenpartij kon in Duitsland lange tijd scoren op thema's als privacy, opkomen voor meer vrijheid en inspraak en ook wat noch links noch rechts standpunten. Dat sukses kon de partij echter niet bestendigen, bij de verkiezingen van gisteren bleef de Piratenpartij zelfs ver onder de kiesdrempel van 5%.
Geen enkele progressieve partij kon uit de verf  komen bij de belangrijke parlementsverkiezingen. In Duitsland ligt het DDR verleden daar wellicht nog te veel voor op de maag, links is er niet populair genoeg.. of het nu autoritair of libertair van aard is.

Aan alle progressieve Duitsers: wees welkom en verhuis gerust naar Belgenland, we bouwen hier dan samen aan een progressieve Europese regio :-) Duits als taal mag hier wat mij betreft een stuk belangrijker worden. En als jullie massaal naar hier komen gebeurt misschien wel hetzelfde met de progressieve Nederlanders, Fransen, Oostenrijkers, Zwitsers en zelfs Britten. Ja, dat kan hier nog gezellig worden in Belgenland. ;-) 

Popular posts from this blog

Over Dedecker, De Wever en Baudet

De bosbrossers tonen ons een deel van de weg naar een beter leven

Bedenkingen na de Britse verkiezingen