Het andere nieuws (2)

Ik hoor of lees graag de gedichten van Kira Wuck, een Nederlandse jonge schrijfster. Sinds kort is haar tweede poëziebundel uit. De zee heeft honger verscheen bij Uitgeverij Podium. Hier kan je een recensie van de bundel lezen.
<>
In Nederland is er momenteel veel te doen rond de als progressieve kunstenaar bekend staande Lucebert. Het blijkt immers dat de man in zijn jeugd niet zo standvastig was, noch op politiek (van Nazi sympathisant tot later verdediger van het Communisme) noch op persoonlijk vlak.
"Van de Vijftigers — Claus, Kouwenaar, Vinkenoog, Schierbeek en Campert — was Lucebert in het begin de bekendste: toen hij in 1953 bij ontvangst van de Poëzieprijs van de gemeente Amsterdam voor de bundel Apocrief als keizer het Stedelijk Museum wilde binnengaan, was Campert zijn vazal (de ceremonie werd afgelast).
De Vijftigers vonden zichzelf ‘vrije mensen’, zij ageerden tegen kleinburgerlijke conventies, tegen de ‘lagen’ beschaving en de ‘lagen’ die op kunst werden gelegd, zij dachten en werkten met hun ‘tong en handen’. Zij wensten opnieuw te beginnen, het allemaal anders te doen." Uit 'Dansen om het drama' door Philip Huff.
<>
De Europese Commissie roept de leidinggevenden van ngo Oxfam op het matje en vraagt hen "totale duidelijkheid" over de verhalen rond feestjes met prostituees tijdens reddingsoperaties in Haïti en Tsjaad. Anders gaat de geldkraan dicht, waarschuwt een woordvoerster van de Commissie. Dat meldt de krant De Morgen. Als voormalig vrijwilliger van een boekhandel van Oxfam solidariteit vind ik het best wel een vervelende kwestie, dat seksschandaal bij Oxfam. Ik stond ook nog een tijdje op straat geld te vragen voor Oxfam solidariteit, vond het toen moeilijk om te verantwoorden waarom het Nederlandse Oxfam Novib toch wel een zeer groot loon gaf aan haar leidinggevende. Het zou beter zijn als dat soort lonen voor directeurs er niet zijn. En nu is er dit. Maar moet ik me nu schamen voor wat er op mijn CV staat? Nee, dat lijkt me niet. Bovendien: waarom vraagt de Europese Commissie nooit totale duidelijkheid aan partijen die in het Europees parlement zetelen, als er weer eens een seksschandaal in partijpolitieke kringen opduikt? Voor partijen gaat de geldkraan trouwens niet snel dicht, voor ontwikkelingssamenwerking wel. Intussen is ook de adjunct-directeur van het Britse Oxfam opgestapt. "De organisatie heeft nagelaten adequaat op te treden naar aanleiding van berichten binnen Oxfam over seksueel wangedrag van medewerkers", stelde de adjunct-directeur.

Popular posts from this blog

Over Dedecker, De Wever en Baudet

De bosbrossers tonen ons een deel van de weg naar een beter leven

Bedenkingen na de Britse verkiezingen