Het andere nieuws (6)

Er trekt momenteel een koudegolf over België. Door de opwarming van de aarde zouden we ons in de toekomst aan meer van die koudegolven kunnen verwachten. Een klimaatexperte legt hier uit waarom.
<>
In Nederland is men aan de universiteiten het fenomeen Nieuw Rechts aan het bestuderen. Dat gebeurt door mensen als Nederlander Merijn Oudenampsen en Belg Ico Maly, elk vanuit de eigen achtergrond. Wat in Nederland vroeger vooral plaatsvond in antiracistische kringen als Fabel van de Illegaal en Onderzoeksgroep Kafka krijgt nu steeds meer een academische variant. Het fenomeen Nieuw Rechts is immers steeds meer invloedrijk geworden, overgewaaid uit Frankrijk heeft het nu veel impact in landen als de VS, Rusland, Nederland en... België. Ico Maly was deze week te gast bij een programma op de Belgische Radio 1. Hij had het daar veel over Nieuw Rechts, nationalisme en de fictie van de natie en anti-Verlichtingsdenken.


Nu we het de laatste tijd zoveel over Oxfam en andere liefdadigheidsinstellingen hebben wil ik er toch ook nog iets over schrijven. Liefdadigheid heeft ook een vernederend kantje voor diegenen die er de inkomsten van verwerven. Een liefdadige oplossing meer betekent immers soms een ingrijpende structurele oplossing minder. Iets om mee rekening te houden.
<>
Er is ophef ontstaan over de internationale arbitragezaak die het containerbedrijf DP World tegen de Belgische staat inspande. Zie bijvoorbeeld het nieuwe artikel op de site van de Gazet van Antwerpen hierover. Op de website van Mo schrijft Tine Hens veel over deze kwestie. Het zwarte beest in kwestie heet dus ISDS, een niet-democratisch arbitragefenomeen dat nationale en lokale overheden buitenspel zet en steeds meer invloed krijgt in de wereld. De specifieke arbitragezaak DP World versus Belgische staat via ISDS zou niet alleen de uitbreiding van de Antwerpse haven kunnen versnellen, ze zou de Belgische belastingbetalers ook heel wat geld kunnen kosten.
ISDS was tot nu toe het onderdeel van (het bekendere) grote handelsverdrag TTIP dat het meest ter discussie stond. In een documentaire van enkele jaren geleden, gemaakt door VPRO Tegenlicht, kom je te weten waarom dat zo is. De reportage maakt ook duidelijk welke grote schade ISDS in het verleden al heeft aangericht.

Popular posts from this blog

Circa 2008

Een blik op de week in de wereld (1)

Hoe gevaarlijk is dit nieuwe Coronavirus geworden (gepost op 18-3-2020) ?