Peilen in Vlaanderen

Uit een nieuwe peiling omtrent de populariteit van partijen en politici in België blijkt de populariteit van premier Michel in Vlaanderen. Als we de peiling mogen geloven zou die veel groter zijn in Vlaanderen dan in Wallonië. Zou de peiling er naast zitten? Zo'n peilingen zijn niet wetenschappelijk en dus moet men er ook niet te veel van geloven. Zegt het spreekwoord niet 'onbekend maakt onbemind'? In Wallonië kennen ze Michel toch beter dan in Vlaanderen? Welnu, misschien maakt dat onbekend zijn wel juist de populariteit van Michel. Wat weten wij in Vlaanderen over de premier en zijn partij de MR? De media in Vlaanderen bericht er weinig over, en de linkerzijde in Vlaanderen focust veel meer op de aard van een partij als de N-VA dan op die van de MR. Wie weet er bijvoorbeeld dat de meest rechtse vleugel van de MR, met als boegbeeld minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, in het elitair en de rijksten ondersteunend gedrag niet moet onderdoen voor de N-VA? Wat weet men in Vlaanderen over Charles Michel? Weinig denk ik.
De peiling is slecht nieuws voor de SP.A en goed nieuws voor de N-VA van Theo Francken. Waarom Francken zo populair is kunnen we ons ook afvragen. Het wijst er ons onder andere op dat de mensen uit de minder begoede klassen (wit of niet wit) zich zonder probleem laten verdelen, en er zich steeds meer een breuklijn aftekent tussen het wit zijn en het niet zijn, of tussen het Vlaming of Belg zijn en het niet zijn. Het wijst ons er ook op dat veel mensen uit de minder begoede klassen een middenklasse mentaliteit hebben ontwikkeld, waarbij verworpenen der aarde op de vlucht voor vanalles en nog wat het gelag moeten betalen.


Ludo De Brabander (foto) van Vrede vzw laat ons nog een ander gelaat van de Vlaamse bevolking zien: "Uit een onlangs gehouden bevraging van de Vlaamse bevolking blijkt dat de meerderheid van de bevolking geen nieuwe gevechtsvliegtuigen wil en dat 62% dat geld liever in de gezondheidszorg of belastingverlagingen geïnvesteerd ziet. De enquête bevestigt een eerdere bevraging van de Universiteit Antwerpen in 2014 met daarin ook het opvallende resultaat dat 57% van de N-VA-kiezers zich uitsprak tegen de vervanging. Vraag is dus: voor wie rijdt de N-VA, voor het volk of voor het militair-industrieel complex?". De linkerzijde in België zou er goed aan doen op dit potentieel verder te proberen bouwen. Als het over militarisering gaat maak je mensen in Vlaanderen niet alles wijs.


Popular posts from this blog

Oekraïne, een jaar later (4)

Het belang van de hoofddoekenkwestie

Oekraïne, een jaar later (2)