Het andere nieuws - 16 maart 2018

Terwijl niet lang geleden de N-VA nog volop in de media kwam met de boodschap dat vluchtelingen en mensen zonder papieren volgens de partij afbreuk kunnen doen aan de sociale zekerheid in België, wordt nu de aanval op de sociale zekerheid vanuit de N-VA verder ingezet. De N-VA wil namelijk heel veel gaan besparen in die sociale zekerheid tijdens de volgende begrotingscontrole, zo'n 2 miljard euro. Moest de "zwarte piet" kaart doorgespeeld worden naar vluchtelingen en mensen zonder papieren als afleidingsmaneuver?

<>

De regering heeft een nieuw akkoord bereikt om bedrijfswagens van de weg te proberen halen. De maatregel dreigt grotendeels een slag in het water te worden want aan het huidige fiscale gunstregime voor de 700.000 à 800.000 bedrijfswagens wordt namelijk niet geraakt. Hoe krijgen we de mensen uit hun auto? Is het door het openbaar vervoer sneller te maken en vooral aangenamer dan wat het nu is? Het heeft met veel andere dingen te maken dan het gebrek aan snel en aangenaam openbaar vervoer. Veel bedrijfswagens, duur en slecht uitgebouwd openbaar vervoer, te grote afstanden tussen woon- en werkplaats, overdreven aandacht voor snel vervoer, te weinig mogelijkheden voor autodelen, te weinig mogelijkheden om je eigen werkplek uit te kiezen, te weinig inzichten in de oorzaken van verkeersonveiligheid en luchtvervuiling,... De lijst is lang. Er is ook nog altijd een gebrek aan ecologisch bewustzijn bij de bevolking in België. Wat is dat ecologisch bewustzijn? Het heeft veel te maken met hoe de natuur in elkaar zit en hoe we als mensen in de natuur ingrijpen. Er wordt intussen jammer genoeg ook gewerkt aan vals maatschappelijk bewustzijn, een kijk op de zaken die te veel verantwoordelijkheid bij de consumenten en te weinig verantwoordelijkheid bij de producenten en de beleidsmakers legt als het over de klimaatcrisis gaat. We hebben bijvoorbeeld nood aan andere verkeerssystemen, en een andere productie als het over gemotoriseerde voertuigen gaat.
Maar is een beter openbaar vervoer niet gewoon simpeler? Een simpele stap ja, maar wel tegengewerkt door de lobby van de mobiliteitsindustrie, van oliemaatschappijen tot autofabrikanten en de betonlobby.

<>

Goede actie van De Morgen. De krant biedt de documentaire Shadow world, over de wapenlobby, van Johan Grimonprez gratis aan aan haar abonnees. Bekijk hier de trailer van de film.

<>

In '50 jaar na Mei '68. Vrouwenrechten werden afgedwongen na arbeidersstrijd' verdedigt Anja Deschoemacker het idee dat feminisme veel te maken heeft met klassenstrijd en de arbeidersbeweging. Het lijkt me echter geen goed idee om de verworven vrouwenrechten zo sterk te koppelen aan een verhaal van arbeiders. Veel mannelijke arbeiders hebben juist weerstand geboden aan het verwerven van vrouwenrechten. Zelfs binnen de linkerzijde hoorde je vroeger weleens dat vrouwenemancipatie vooral belangrijk werd na de revolutie pas. Verworven vrouwenrechten is niet alleen te danken aan arbeid(st)ers, maar ook aan studentes, kunstenaars, werkloze vrouwen, progressief denkende vrouwen uit de middenklasse,...
Dus het was niet te danken aan de arbeidersklasse? Iemand als de filosoof Herbert Marcuse (wellicht de bekendste mei '68 filosoof) waarschuwde al voor de abstractie 'arbeidersklasse'. Er komen eerder sociale bewegingen te voorschijn uit de maatschappij in haar geheel in bepaalde landen of regio's dan uit de arbeidersklasse. Die klasse is nu eenmaal te verdeeld, en verspreid over heel wat continenten. Wat niet wil zeggen dat arbeid(st)ers geen belangrijke rol spelen in het het ontstaan van sociale bewegingen. Dat is inderdaad wel het geval voor veel arbeid(st)ers, voor veel andere arbeid(st)ers echter niet.
Waarom zet de trotskistische partij LSP overigens tegenwoordig zo sterk in op strijd tegen seksisme? Is dat deels een reactie op de ontwikkelingen van de voorbije 8 jaar binnen de trotskistische beweging in het Verenigd Koninkrijk, waar er een implosie was van de toen veel leden tellende Socialist Workers Party (na een aantal schandalen in verband met seksueel misbruik)? Zie bv. dit artikel (Engels) uit 2014. Ik denk dat de LSP zelf het zal ontkennen. In elk geval probeert de partij handig gebruik te maken van de huidige, relatief wijdverspreide interesse in feminisme in de Belgische maatschappij.

<>

In Rio is de 38 jarige Afro-Braziliaanse politica Marielle Franco vermoord. Veel mensen zijn in rouw. Volgens Wikipedia waren ook meer dan 120000 actieve leden bezig in dezelfde partij als zij.


Verder lezen?
'Brazilianen rouwen om vermoorde politica Marielle Franco' (Nederlands)
'Rising Afro-Brazilian Politician Marielle Franco Has Died in a Targeted Assassination in Rio' (Engels)

<>

Om de opvattingen, organisatie en werkwijze van Thierry Baudet en zijn beweging in kaart te brengen, te analyseren en kritisch te volgen, zijn een handvol mensen een nieuwe website begonnen: 'De valse piano van Baudet'. "De verschafte informatie is nadrukkelijk bedoeld om zowel de kritische meningsvorming rond en tegenover Baudet te versterken, en de strijd tegen de verdere opkomst van het Forum voor Democratie van inhoudelijke wapens te helpen voorzien."

Popular posts from this blog

Circa 2008

Een blik op de week in de wereld (1)

Hoe gevaarlijk is dit nieuwe Coronavirus geworden (gepost op 18-3-2020) ?