De gevolgen van de kiesdrempel

Bij de parlementsverkiezingen van 13 juni is er opnieuw een kiesdrempel van 5%. Hoe zit dat in andere landen eigenlijk? Als we Wikipedia mogen geloven : “In Duitsland, Letland en Polen geldt eveneens een kiesdrempel van 5%. Een nog hogere kiesdrempel van 10% geldt in Turkije. In Oostenrijk en Zweden geldt een kiesdrempel van 4% en in Griekenland van 3%.”
De Groenen hebben ooit die kiesdrempel mee goedgekeurd. Nu gebruikt de Groene partij de kiesdrempel een beetje als afdreigmiddel om zijn stempel te kunnen drukken op links-alternatieve kringen. Daarmee gedraagt Groen! zich een beetje binnen links in Vlaanderen zoals de Kommunistische Partij dat vroeger deed.
Groen! had al lang kunnen proberen om in kartel te gaan met de sp.a. Dan had het dit probleem van de kiesdrempel niet gehad. Dat zou natuurlijk wel een aantal problemen geven bij de opstelling van een gemeenschappelijk verkiezingsprogramma. Problemen die er echter nu ook zijn, met de integratie van de partij van Geert Lambert in Groen!, een minderheidsfractie die de leiding van Groen! hoopt de baas te kunnen blijven.
Groen! is bang van de potentiële thuisblijvers, de mensen die deze keer niet willen gaan stemmen. Het is de eerste keer dat ik in de linkerzijde van een Westers land een duidelijke, openlijke tendens zie opduiken van niet te willen gaan stemmen zonder dat het volop gekoppeld is aan de Anarchistische beweging. Ik ben benieuwd wat het gaat geven.

Popular posts from this blog

Oekraïne, een jaar later (4)

Het belang van de hoofddoekenkwestie

Oekraïne, een jaar later (2)