Lenen in Antwerpse bibliotheken wordt helemaal anders

"Lenen in Antwerpse bibliotheken goedkoper" Dat meldde de Gazet van Antwerpen op 1 mei. Hoera! Of toch niet?
Het artikel is op verschillende vlakken ontoereikend. Zo is het nog niet helemaal beslist wat het nieuwe uitleensysteem wordt (al is het wel bijna zeker). Een groot minpunt aan het nieuwe systeem : vanaf 1 september moet men over het algemeen een jaarlijks abonnementsgeld van 9,5 euro betalen. Dat is bijna een verdubbeling van het huidige bedrag en vormt voor veel mensen ongetwijfeld een drempel. Een ander minpunt (dat het artikel bovendien ook niet vermeldt) : nieuwe boeken kan men slechts een week lang lenen, daarna moet men per dag extra bijbetalen en daarna kan dat bedrag behoorlijk oplopen.

Toen, nog niet zo erg lang geleden, de beslissing viel om de hoofdbibliotheek in Antwerpen te verhuizen naar een andere locatie, ging ik aan de oude hoofdbibliotheek protesteren. Niet alleen omdat er veel goede boeken zouden verdwijnen op de nieuwe locatie, maar omdat het geheel ook kaderde in een proces van de wil tot gentrificatie in de stationsbuurt (de arme mensen wilde men uit de buurt meer weg, een opwaardering van de buurt leidt in de praktijk dan tot hogere huurprijzen en dus arme mensen die gedwongen worden te vertrekken).
Die gentrificatie is wel niet helemaal gelukt, op het grote plein voor de bibliotheek hangen bijvoorbeeld veel gemarginaliseerde, dakloze en/of veel drugs gebruikende mensen rond, alsook hun dealers. Het houdt veel kinderen ongetwijfeld weg van de bibliotheek omdat hun ouders ze er niet graag laten komen.

Gazet van Antwerpen : "Voor zaken zoals muziek en film moet nu nog een bijdrage per exemplaar worden betaald. Vanaf september is dat niet meer nodig, tenzij gebruikers de materialen langer dan drie weken willen bijhouden. Na die periode moet er wel leengeld worden betaald. Wie jonger is dan 18 jaar hoeft nog steeds geen abonnementsgeld te betalen en vanaf september kun je ook lid worden voor een periode van drie maanden."
"Een bezoek aan de bibliotheek wordt voordeliger en een stuk overzichtelijker dan nu het geval is. Gebruikers moeten niet langer meer rekening houden met verschillende tarieven en kunnen leengeld vermijden als ze zich aan de termijn van drie weken houden", liet cultuurschepen Philip Heylen aan de krant weten. Al die hoera-verhalen? Ik neem ze met meer dan een korrel zout. Ik vind het huidige uitleensysteem beter.

Popular posts from this blog

Oekraïne, een jaar later (4)

Het belang van de hoofddoekenkwestie

Oekraïne, een jaar later (2)