Nieuw boek van Jutta Ditfurth over Ulrike Meinhof

Jutta Ditfurth is socioloog, politica en schrijfster. Ze is lange tijd één van de bekendste linkse Groenen geweest, maar verliet daarna ontgoocheld de Duitse Groenen. Ditfurth (Würzburg, 1951) werkt aan de universiteit in Freiburg en schreef de biografie van Ulrike Meinhof, een lid van de Rote Armee Fraktion. Ze is één van de interessantste links-ecologische activisten in Duitsland.

"Op 14 mei 2010 is het 40 jaar geleden dat Andreas Baader op spectaculaire wijze bevrijd wordt. Hoofdverdachte is de gerenommeerde journaliste Ulrike Meinhof. De Baader-Meinhof groep is geboren. Wie was deze vrouw die het gezicht van de jaren zeventig zo bepaalde?

'Ditfurth onthult spannende details' - ZDF programma Aspekte
'Nooit vergeet de schrijver de handelingen van Meinhof kritisch te volgen'- Die Zeit

Ulrike Meinhof groeit op in een gezin waarbinnen een streng protestants-christelijke traditie samengaat met grote sympathie voor het Nationaalsocialisme. Al jong gaat ze in de oppositie. Ze is eerst tegen haar pleegmoeder, dan tegen atoomwapens en sluit zich tenslotte aan bij de verboden communistische partij. In de jaren zestig rijst haar ster als politiek geëngageerd journaliste. Ze valt op door haar scherpe politieke analyses en sociaal engagement en wordt chef van het toonaangevende linkse blad Konkret. Gaandeweg radicaliseert ze. Maar waarom veranderde Ulrike van een sterverslaggeefster in een terroriste van de Rote Armee Fraktion?
Jutta Ditfurth vond na zes jaar onderzoekswerk het antwoord en prikt de mythes rond Meinhof genadeloos door. Ze schetst een intiem portret van een vrouw die, geraakt door het onrecht in de wereld, bereid is tot het uiterste te gaan."

Popular posts from this blog

Over Dedecker, De Wever en Baudet

De bosbrossers tonen ons een deel van de weg naar een beter leven

Bedenkingen na de Britse verkiezingen