Hans Achterhuis en de dystopie van het kapitalisme

Volgens Dirk Verhofstadt is het nieuwe boek van de Nederlandse filosoof Hans Achterhuis “een ware eye-opener voor hemzelf maar ook voor de lezers. Hij gaat daarbij heel secuur te werk.”
Zelf hou ik meer van de Achterhuis van de jaren zeventig en tachtig dan de Achterhuis van de laatste twintig jaar. Ik vind bijvoorbeeld dat hij zo vaak utopie en dystopie met elkaar verwart en op één en dezelfde hoop gooit.
Dirk Verhofstadt (ja, de broer van Guy) vindt dat Achterhuis in het boek “een duidelijk onderscheid tussen het liberalisme, het neoliberalisme en het libertarisme” maakt. “Zijn aanklacht – want dat is het boek – is gericht op de twee laatste vormen. Met Hayek en Friedman als de intellectuele gangmakers van het neoliberalisme die de overheid sterk willen terugdringen, en Nozick en Rothbard als de protagonisten van het libertarisme die ‘de legitimiteit van elke staatsinstelling volledig’ afwijzen.”

We zullen zien wat er allemaal van klopt op 19 mei:
MO*journalist John Vandaele, auteur van “De stille dood van het neoliberalisme” interviewt dan Hans Achterhuis over zijn nieuwe boek “Utopie van de vrije markt”.
Woensdag 19 mei, 20 uur, De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen

Popular posts from this blog

Over Dedecker, De Wever en Baudet

De bosbrossers tonen ons een deel van de weg naar een beter leven

Bedenkingen na de Britse verkiezingen